Start Zimnica Vreme je za domaći kečap!

Vreme je za domaći kečap!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 120 minuta
  • 4-5 tegli
  • Lako

Sastojci:

2 ½ l mlevenog paradajza
5 većih crvenih paprika
5 srednjih glavica crnog luka
½ veze lista peršuna
½ kafene šolje soli
½ kafene šolje šećera
½ kafene šolje sirćeta
½ kafene kašike bibera
prstohvat cimeta
*šolja = 100 ml

Priprema:

1. Paradajz oprati, kratko blanširati u vreloj vodi pa oguliti, odstraniti koren i samleti na mašini za mlevenje mesa.
2. Papriku i crni luk oprati, očistiti, odstraniti semenje iz paprike i iseći na krupnije komade. Crni luk iseći na rebarca.
3. U dublju šerpu usuti mleveni paradajz, dodati crni luk i papriku, pa staviti da se kuva na umerenoj temperaturi sve dok se masa ne sjedini tj. tečnost vidno redukuje. Tokom kuvanja redovno mešati.
4. Zatim dodati list peršuna i ispasirati štapnim mikserom pa vratiti u šerpu, dodati so, šećer, sirće, biber i (po želji) cimet, promešati i kuvati na srednjoj temperaturi dok smesa ne postane gusta kao pekmez.
5. Čiste tegle puniti vrućim kečapom i dobro zatvoriti pa prekriti starim čaršafom ili ćebetom i ostaviti da se potpuno ohladi.
6. Sutradan složiti u ostavu i koristiti po potrebi.

Ovde možete pronaći još jedan način za pripremu kečapa.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!