Start Namirnica nedelje Zašto cveklu ne smete izbegavati da jedete + odlični recepti

Zašto cveklu ne smete izbegavati da jedete + odlični recepti

Za cveklu (Beta vulgaris) kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno.
Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja se sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, izuzetno je bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima i, što je važno, lako vari.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Eliksir mladosti
Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno.
Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!