Start Zanimljivosti O namirnicama 10 blagodeti karfiola i 15 sjajnih jela s ovim povrćem

10 blagodeti karfiola i 15 sjajnih jela s ovim povrćem

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
U karfiolu se nalazi i dosta vitamina K i omega-3 masnih kiselina, koji smanjuju upalu. Redovnim konzumiranjem ovog povrća smanjuje se rizik od nastanka artritisa, gojaznosti, dijabetesa. Karfiol smanjuje upale i čuva zdravlje krvnih sudova. Takođe, ovo zdravo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju.
Ova namirnica sadrži i glukozinolate koji aktiviraju prirodnu detoksikaciju organizma. Naučna istraživanja su pokazala da glukozinolati deluju prevenitvno na pojavu nekih vrsta kancera. U karfiolu se nalazi i alicin koji deluje povoljno na zdravlje srca i smanjuje rizik srčanog i moždanog udara. Pored toga, kombinacija selena i vitamina C jača imuni sistem i održava nivo holesterola u krvi.

Još recepata sa karfiolom: Musaka od karfiola i brokolijaCarska čorba, (Hrono) gratinirane ćuftice sa karfiolom, Slana galeta sa karfiolom i sirom, Gratinirani karfiol sa mlevenim mesom, …

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!