Start Odabrani recepti 6 recepata za mafine bez kojih nećete moći

6 recepata za mafine bez kojih nećete moći

Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 16 kom
  • Lako

Sastojci:

375 g brašna
2 kesice praška za pecivo
½ kašičice soli
½ limuna (kora)
3 jaja (sobne temperature)
200 g šećera
250 ml mleka (sobne temperature)
120 ml ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
120 g bele čokolade
200-220 g svežih malina

Priprema:

1. Zagrejati rernu na 220º C. Pleh za mafine premazati uljem ili puterom i ostaviti sa strane.
2. U većoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, koru limuna i so, pa ostaviti sa strane.
3. Posebno umutiti jaja sa šećerom toliko da smesa postane svetlo žuta i lagana.
4. Dodati mleko, ulje i ekstrakt vanile, pa dobro sjediniti.
5. Pripremljenu masu dodati u posudu sa brašnom i promešati varjačom (ne preporučuje se korišćenje miksera). Zahvatati nežnim potezima sa dna posude odižući varjaču ili spatulu ka sebi, kako bi se brašno dobro sjedinilo.
6. Kada smesa postane teška i gusta (dobro je ako se ponegde nađu grudvice brašna) dodati sitno izlomljenu (ili izrendanu) čokoladu i promešati.
7. U pripremljen kalup za mafine nasuti smesu skoro do vrha i prstima zaroniti maline u testo (5-6 malina/mafin). Radi kolorita 2-3 maline ostaviti na površini da se naziru.
8. Posuti šećerom i peći na 220º C 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180º C i peći još 15 minuta tj. dok mafini ne postanu zlaćani.
(Trik sa čačkalicom će pomoći – bocnuti čačkalicom u sredinu mafina i izvaditi, pa ukoliko se testo nije uhvatilo na čačkalicu mafini su pečeni.)
9. Mafine izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade desetak minuta.

Savet: Ne preporučuje se upotreba zamrznutih malina jer otpuštaju previše soka i boje testo. Mafini su najukusniji dok su sveži.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!