Start Zanimljivosti Dijeta s paradajzom: smršaćete tri kilograma za pet dana

Dijeta s paradajzom: smršaćete tri kilograma za pet dana

tomato_rawfooddiet

Paradajz je rajsko povrće jer sadrži malo kalorija, a mnogo minerala i vitamina. Obiluje kalijumom i vitaminima A i C, pa se preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Međutim, paradajz je i neizostavni deo svih efikasnih dijeta jer plod srednje veličine, od 50 grama, ima samo devet kalorija.

Ako se odlučite za ovu dijetu, smršaćete tri kilograma za pet dana, oslobodićete organizam toksina i uživaćete u ukusnim čorbama, salatama i varivima s paradajzom.

 Pravila brze paradajz dijete su veoma jednostavna:
• Obavezna su četiri obroka dnevno – doručak i užina mogu da budu s paradajzom i bez njega, ali za ručak i večeru imate uvek jela od paradajza.
• Ako želite da smršate i da ujedno ojačate imunitet, što češće jedite kuvani paradajz jer njegova prirodna boja, likopen, štiti od slobodnih radikala.
• Da biste se oslobodili sala sa struka i bokova, jedite svež paradajz jer se kuvanjem gubi do 90 odsto vitamina C. Bez njega nema efikasnog i brzog sagorevanja masti niti mršavljenja.

1. dan
Ručak: paradajz sa sirom
200 g polumasne mocarele (30 odsto masti) i 400 g paradajza prelijte kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja i pospite bosiljkom. Jedite sa 30 g belog hleba (350 kcal)
Užina: voće
350 g sezonskog voća
Večera: testenina u paradajz sosu
Dve šargarepe isecite na kockice i propržite na kašičici maslinovog ulja, dodajte 50 ml supe i dinstajte pet minuta, dodajte 450 g paradajza (ili 350 g pasiranog paradajza iz konzerve), posolite, pobiberite, začinite s pola kašike meda, pa sve to kuvajte 10 minuta. U posoljenoj vodi obarite 50 g testenine, prelijte sosom i pospite parmezanom (350 kcal)

2. dan
Ručak: grčka salata
Glavicu luka isecite na kolutove, dodajte dva krupno isečena paradajza i veći krastavac, dve kašike limunovog soka, kašičicu maslinovog ulja, so, biber, malo timijana i četiri crne maslinke. Pomešajte i ostavite da odstoji 10 minuta, pa dodajte 30 g ovčjeg sira. Jedite s kriškom ražanog hleba (350 kcal)
Užina: kafa i keks
Espreso s malo mleka i četiri mala keksa s bademom (100 kcal)
Večera: čorba sa oslićem
Dve glavice sitno iseckanog crnog luka izdinstajte na malo ulja, dodajte dva veća paradajza i 2,5 dl bujona i kuvajte na tihoj vatri oko 10 minuta. Smesu propasirajte, posolite, pobiberite, dodajte prstohvat šećera, 125 g prethodno prokuvanog pirinča i filet oslića. Ukrasite s dve kašike mirođije i kašikom kisele pavlake (350 kcal)

29067_gaspaco-stock-photo-delicious-cold-gazpacho-soup-in-glasses-shutterstock_79636573_iff

3. dan
Ručak: tortilja
300 g paradajza i 100 g pečuraka isecite na polovine, a dva jajeta, četiri kašike mineralne vode, dve kašike sitno seckanog lista peršuna, so i biber promešajte. Pečurke i paradajz propržite na malo maslinovog ulja, prelijte smesom od jaja i pecite na tihoj vatri dok se ne stegne. Servirajte toplo ili hladno na kriški ražanog hleba (320 kcal)
Užina: šargarepa sa ćuretinom
Dve šargarepe isecite na štapiće i urolajte u 30 g ćureće šunkarice (100 kcal)
Večera: Meso s paradajzom
Ispecite 125 g goveđih šnicli na roštilju ili teflonskom tiganju bez dodatne masnoće i začinite. Pola glavice sitno iseckanog crnog luka propržite na malo maslinovog ulja, pospite prstohvatom šećera, dodajte 400 g paradajza isečenog na kocke i malo timijana, pa sve to pržite na jakoj vatri pet minuta. Uz to možete da pojedete tost od ražanog hleba (380 kcal)

4. dan
Ručak: hladni gaspačo
Skuvajte 500 g paradajza, papriku i veći krastavac isecite na kocke i ubacite u blender. Dodajte kašiku maslinovog ulja, čen belog luka i dva izmrvljena parčeta tosta. Posolite i pobiberite i ohladite pre serviranja (330 kcal)
Užina: sendvič s paradajzom
Kriška tosta sa susamom, šnitom dimljene ćuretine i paradajzom (100 kcal)
Večera: paradajz s pirinčem
Odsecite vrh s dva paradajza, izdubite ih i stavite u vatrostalnu posudu, pa napravite smesu za punjenje. Pomešajte 50 g polumasnog ovčjeg sira i 125 g polukuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i sitno iseckan čen belog luka. Napunite paradajz, pa ga pecite u rerni 15 minuta (380 kcal)

5. dan
Ručak: italijanska salata
Isecite na kocke parče tosta i 400 g paradajza, dodajte malo zelene salate, pa prelijte s dve kašike maslinovog ulja i sirćeta. Posolite i pobiberite, i dodajte kockice tosta (360 kcal)
Užina: voćna salata
Kivi i jabuku isecite na kocke i pomešajte s nekoliko kapi meda. Dodajte listiće sveže nane (100 kcal)
Večera: ratatuj
Dve glavice sitno seckanog crnog luka i dva čena belog luka propržite na dve kašičice maslinovog ulja, pa dodajte 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka, četiri celera, sve iseckano na sitne kocke. Posolite, pobiberite, dodajte origano i nalijte sa 100 ml supe od povrća. Poklopite i kuvajte 10 minuta, pa dodajte 0,5 l paradajz soka. Kuvajte na tihoj vatri još 15 minuta (360 kcal)

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!