Start Preporučujemo Ana Stanić: Organizam zna šta mu je potrebno

Ana Stanić: Organizam zna šta mu je potrebno

„Šta ću, kad ću i koliko ću jesti – zavisi isključivo od poruka koje mi šalje organizam.“
„Šta ću, kad ću i koliko ću jesti – zavisi isključivo od poruka koje mi šalje organizam.“

Koreografija i ekstremni sport
Dvaput nedeljno radim s koreografkinjom Bojanom Aničić. Ovog leta na moru sam otkrila kajt, a već godinama vozim monoskiju, koja spada u ekstremne sportove. Kad je lepo vreme, svaki drugi dan skijam na vodi. Nikad o ovim aktivnostima nisam razmišljala kao o treninzima, jer u njima zaista uživam.

shutterstock_122701990aaaaaPažljivo sa slatkišima
Slatkiše volim, a povremeno mi ih organizam traži više nego inače. Pre nekog vremena primetila sam da se od njih ne gojim ako ih jedem između obroka, a ne posle ručka ili večere. Jedan nutricionista rekao mi je da to ima smisla i da se slatkiši tako mnogo lakše vare. Ne pojedem kolač odmah posle ručka, već sačekam bar dva sata. Mnogo puta uverila sam se koliko je važno izbalansirati unos svih potrebnih namirnica u organizam. Recimo, dešavalo mi se da se gojim dok postim, jer sam ono što ne jedem nadoknađivala prevelikim količinama ugljenih hidrata. Proletos sam prvi put postila ceo post i sve vreme imala potpuno uravnoteženu ishranu. Iskustvo s postom govori mi da specijalni režimi ishrane u mom slučaju ne bi dali rezultate, već bi me naveli da određene namirnice jedem u prekomernim količinama.

Od doručka do večere
DORUČAK: Doručkujem oko pola deset ili deset, najčešće jednu od ove tri kombinacije: čokoladni kroasan i kafa – musli s mlekom (nekad običnim, a češće sojinim, pirinčanim ili bademovim) – crni hleb s puterom i džemom ili medom.
RUČAK: Već u jedan ogladnim, pa tad ručam nešto lagano, recimo, parče piletine, spanać i salatu. Zimi je tu i supa. U pet ponovo jedem – salatu ili “obrok salatu”.
shutterstock_76940707aaaaaVEČERA: Uveče, oko devet, večeram. Ako odemo u restoran, što često činimo – jedem malo obilnije, a kod kuće spremim piletinu u voku s puno povrća i pirinča, ili “obrok salatu” (komadići bifteka u salati od paradajza, krastavca, kukuruza…).

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!