Start Zanimljivosti Anis: Aromatična i veoma lekovita biljka

Anis: Aromatična i veoma lekovita biljka

anis

Porodica štitarica kojoj anis pripada ima nekoliko veoma lekovitih članova: angelika, komorač, celer, peršun, mirođija, korijander, kim. Svi se koriste u kuhinji kao moćni začini jer sve spomenute biljke sadrže esencijalna ulja veoma prijatnog mirisa. Kao što u svakoj porodici postoji „crna ovca“, u slučaju štitarica to je kukuta, jedna od najotrovnijih biljaka čija toksičnost može trajati vekovima.

Esencijalo ulje anisa sadrži između 80% i 90% anetola, supstance koja olakšava disanje i podstiče izbacivanje sluzi iz pluća. Anis je zato veoma efikasan i prijatan lek za kašalj, bronhitis i astmu. Med sa esencijalnim uljem anisa preporučuje se deci.

Pored delovanja na organe za disanje, anis olakšava varenje, uklanja gasove i nadustost. U kombinaciji sa kamilicom, lanenim semenom i krušinom preporučuje se onima koji pate od opstipacije. Anis, komorač i kim podstiču lučenje mleka, pa narodni lekari savetuju dojiljama da piju pola litra čaja od anisa dnevno. Ovaj čaj je višestruko koristan jer, pored toga što povećava količinu mleka, olakšava grčeve bebama jer se spazmolitične supstance iz anisa prenose kroz mleko.

Zahvaljujući svom prijatnom mirisu, ali i antibakterijskim i antigljivičnim dejstvima esencijano ulje anisa često je sastojak vodica za ispiranje usta. Anis se preporučuje i protiv upala grla u kombinaciji sa žalfijom i crnim slezom, a grickanje svežeg semena preporučuje se ljudima koji pate od neprijatnog zadaha iz usta prouzrokovanog poremećajem rada organa za varenje.

Naučnici su pre tri decenije primetili da anis sadrži fitoestogene supstance, pa se zato ova biljka preporučuje ženama u menopauzi. U kombinaciji sa kantarionom i hajdučkom travom koristi se i protiv bolnih menstruacija. Anis je verovatno najbolje biljno rešenje protiv poremećaja seksualne želje kod žena. Iako sadrži supstance koje deluju slično ženskom hormonu estrogenu, anis jača i seksualnu želju muškaraca, pa se u kombinaciji sa celerom koristi za jačanje potencije.

Kao i druge biljke iz porodice štitarica, posebno angelika i šargarepa, anis pomaže i ljudima koji pate od psorijaze.

Anis je izuzetno efikasna biljka za uklanjanje celulita. Ako pronađete preparat koji sadrži ekstrakt anisa, možete biti sigurni da je verovatno delotvoran.
Anis je bezbedna i veoma lekovita biljka. Ipak, nemojte je koristiti u trudnoći ili ako pijete preparate koji sadrže gvožđe.

Izvor: Stvarukusa
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!