Start Kuhinje sveta Argentinski alfajores – kolači sa ukusom karamela

Argentinski alfajores – kolači sa ukusom karamela

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 30 kom
  • Lako

Sastojci:

200 g brašna
300 g fino mlevenog kukuruznog brašna
¼ kašičice soli
1 prašak za pecivo
250 g omekšalog margarina
150 g prah šećera
1 limun (korica)
3 jajeta (žumanca)
1 kašika konjaka
1 kašičica ekstrakta vanile
450 g kondenzovanog mleka
50 g kokosovog brašna
30 g seckanih lešnika

Priprema:

1. Pomešati brašna, so i prašak za pecivo.
2. U drugoj posudi umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati koricu limuna i mutiti dok smesa ne postane bledo žute boje.
3. Dodati žumanca, konjak i ekstrakt vanile i nastaviti mućenje.
4. U umućenu smesu dodati suve sastojke i pomešati sve sastojke da se dobije testo pogodno za rad (slično testu za vanilice).
5. Pripremljeno testo umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji oko sat vremena.
6. Između dva lista papira za pečenje rastanjiti testo na debljinu oko 2 mm i modlicom seći okrugle oblike (5 cm).
7. Isečeno testo poređati na pleh obložen papirom za pečenje pa staviti u frižider, da se testo dodatno ohladi, oko 10 minuta.
8. Prohlađeno testo izvaditi iz frižidera i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 10-12 minuta (bitno je da ne promene boju).
9. Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade pre filovanja.
10. Kondenzovano mleko dobro razmutiti. Filovati jednu stranu kolačića pa spajati kolače tako da se dobije oblik sendviča (kao vanilice). Zatim, sredinu keksa (gde se vidi fil) uvaljati u kokos ili seckane lešnike.
11. Kolače poređati na desertnu tacnu ili čuvati u limenoj kuhiji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!