Start Deserti Baklava bez kora

Baklava bez kora

Foto: Pošalji recept
Foto: Pošalji recept

Sastojci:
3 čaše (od 1 dl) oštrog brašna
2 čaše mlevenog keksa
3 čaše griza
1 prašak za pecivo
100 + 50 g seckanih oraha
100 g seckanog suvog grožđa
5 čaša kisele vode
3 čaše ulja
Za preliv:
600 g šećera
5 dl vode
1 limun

Priprema:
1. U dublju posudu sipati brašno, mleveni keks i griz, pa promešati kašikom.
2. Dodati prašak za pecivo, 100 g seckanih oraha i suvog grožđa, pa ponovo promešati.
3. Zatim sipati kiselu vodu i ulje, te sjediniti sve sastojke.
4. Dobijenu smesu uliti u pleh (25×35 cm) obložen papirom za pečenje. Posuti preostalim seckanim orasima, te peći 40 minuta na 180°C.
5. Nakon toga je izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
6. Za to vreme sipati vodu i šećer u šerpu, pa kuvati dok se šećer ne otopi.
7. Dodati limun isečen na kolutove i kuvati još nekoliko minuta.
8. Ohlađenu baklavu preliti toplim prelivom. Iseći je na kocke i poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!