Start Zanimljivosti Banana i mleko, riba i mlečni proizvodi: Ove kombinacije su loše!

Banana i mleko, riba i mlečni proizvodi: Ove kombinacije su loše!

Foto: Thinkstock

Mučnina, nadutost i bolovi zbog više vrsta namirnica u jednom obroku nestaju za dan ili dva, ali pogrešno mešanje hrane dugoročno izaziva upale, osip i nesanicu.

Statistike o probavi
5 h potrebno je da želudac probavi polutvrdi punomasni sir.
30 minuta potrebno je da se probavi dinja, a lubenica izađe iz želuca već za dva minuta.
30 minuta je potrebno da se probavi banana.
80 do 100 minuta traje probavljanje svežeg obranog mleka.
40 minuta telo obrađuje lisnato povrće, zimsku salatu, spanać i kelj.
90 minuta potrebno je za probavu sočiva i graška, a za soju treba čak 120 minuta.

Ne jedite zajedno:

1. Namirnice bogate mastima s onima koje obiluju proteinima, jer masti smanjuju količinu hlorovodične kiseline i pepsina koji razgrađuju proteine.
2. Hranu bogatu proteinima i namirnice bogate ugljenim hidratima.
3. Dve namirnice koje obiluju proteinima jer proteini iz različitih izvora, na primer iz oraha i sira, iziskuju drugačije probavne sokove i vreme probave.
4. U jednom obroku više namirnica koje obiluju skrobom.
5. Suvo voće, med, javorov sirup i banane s orašastim plodovima ili semenkama.
6. Hranu koja sadrži skrob sa svežim voćem ili kiselim namirnicama.
7. Suvo slatko voće sa kiselim voćem.
8. Suvo slatko voće sa ili nakon obroka bogatog proteinima.
9. Sirovo, sveže ili suvo voće nakon kuvanog obroka.

Loše kombinacije


Dinja i pršuta

Dinja (puna voćnog šećera) u spoju sa pršutom (koji sadrži proteine i masti) opterećuje želudac. Stoga je najbolje jesti dinju samu, kao i svo voće bogato šećerima. Za brz energetski “doping” ne jedite voće u kombinaciji sa proteinima i skrobom.

Banana i mleko

Ova kombinacija stvara osećaj težine u želucu. Ali ako volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte muskatni oraščić koji će olakšati probavljivost frapea. Kravlje možete zameniti kokosovim ili bademovim mlekom.

Limun na salati od krastavaca i paradajza
Krompir, paradajz, patlidžan i čili nije preporučljivo spajati sa krastavcem, a limun se ne slaže ni sa jednom od ovih namirnica.

Riba i plodovi mora ne slažu se sa sirom i mlečnim proizvodima

Iz jelovnika izbacite sendvič od tune ili dimljenog lososa sa sirom, uz picu od plodova mora ne jedite jogurt i ne kombinujte testeninu s morskim plodovima i sosom od pavlake.

Ili kafa ili vino
Vino je blagi, a kafa jači stimulans pa možete postati nervozni, razdražljivi, a i patiti od nesanice i glavobolje.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!