Start Zanimljivosti Bez nje nema slavlja: Ruska ili francuska, koju vi salatu pravite?

Bez nje nema slavlja: Ruska ili francuska, koju vi salatu pravite?

ruska

Možete li zamisliti bilo kakvu proslavu i bogatu trpezu bez ruske ili francuske salate? Mi ne možemo ni u najluđim snovima i zato vam otkrivamo koja je razlika između ove dve salate kao i sjajan recept.

Salata koja se pravi od više vrsta povrća, majoneza, senfa, šunke, jaja i kiselih krastavčića je apsolutni klasik kad su u pitanju praznične gozbe. U Srbiji je zovu ruska, u Hrvatskoj je francuska, a u Estoniji će reći da je to obična salata od krompira. Koja je razlika, ko je u pravu i kako se pripremaju obe, otkriva vam LifePressMagazin.

Jedina razlika između ruske i francuske salate jeste ta što se u prvu stavlja na kockice naseckana praška šunka, a u drugu ide samo povrće i jaja povezani umakom od majoneza i senfa. Da biste napravili najoriginalniju rusku salatu trebalo bi da koristite pileće belo meso ili meso fazana. Obe vrste su neka izvedenica od popularne salate Olivier.

Recept za rusku salatu pronašli smo na Palachinka blogu, malko smo je prilagodili i izmenili.

Potrebni sastojci:
3-4 kisela krastavca sredne veličine
400 g praške šunke
500 g šargarepe
300 g graška
3 krompira srednje veličine
1 kašika senfa
250 g majoneza (ili više)
3 kuvana jaja

Šargarepu i krompir ogulite i isecite na kockice podjednake veličine. Stavite u šerpu, zalijte hladnom vodom, posolite i stavite na šporet da se kuva. Kad je voda zakuvala sipajte zamrznuti grašak i sve zajedno kuvajte dok povrće ne omekša. Pazite da se ne prekuva.

Kad je povrće kuvano procedite ga kroz veće cedilo i ostavite da se hladi u cedilu tako da sav višek vode iscuri.
Dok se povrće hladi, naseckajte krastavce, jaja i šunku pa sipajte u veliku posudu u kojoj će salata stajati, dodajte u potpunosti ohlađeno povrće i dobro promešajte. Za sami kraj sipajte senf i majonezu i sve izmešajte da se povrće lepo obloži umakom. Ako vam se salata čini previše suvom dodajte još malo majoneza. Pokrijte plastičnom folijom i stavite na hlađenje.

Povrće možete kuvati i odvojeno, ali i zajedno, jedino je važno da ga iseckate dok je sirovo jer u suprotnom nećete dobiti lepe kockice.

Neke domaćice u rusku salatu stavljaju i jednu zelenu jabuku, kašiku sirćeta, limunovog soka ili čak malo vode od krastavaca.

Koju salatu vi pripremate, rusku ili francusku i koji je vaš tajni sastojak?

Izvor: Lifepressmagazin
Foto:

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!