Start Kuhinje sveta Bigila – malteški namaz od pasulja

Bigila – malteški namaz od pasulja

Bigila namaz od pasulja
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

500 g belog pasulja
1 kašičica sode-bikarbone
voda za kuvanje
so, biber
4 čena belog luka
maslinovo ulje

Priprema:

1. Pasulj oprati, naliti vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan isprati pasulj i naliti ga novom vodom pa kuvati dok ne provri. Vodu promeniti, naliti toplu vodu i kuvati dvadesetak minuta. Zatim, ponovo zameniti vodu, dodati sodu-bikarbonu i kuvati sve dok pasulj ne omekša.
2. Kuvan pasulj dobro ocediti i ostaviti da se prohladi.
3. Dodati so, biber, sitno seckan beli luk i maslinovo ulje prema ukusu.
4. Štapnim mikserom ispasirati masu tako da se dobije željena gustina. Po želji, dodati još malo maslinovog ulja.
5. Namaz preručiti u posudu sa poklopcem, zatvoriti i ostaviti da se dobro ohladi.
6. Poslužiti uz topao hleb, dvopek, krekere i dekorisati po želji.

Savet: Za pripremu ovog namaza može se koristiti i pasulj iz konzerve.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!