Start Vina regiona Boutique Vinarija Imperator: Ceo vinograd treba posmatrati kao jedan organizam!

Boutique Vinarija Imperator: Ceo vinograd treba posmatrati kao jedan organizam!

unnamed (12)
Vinogradi su zasađeni 2009. godine i prostiru se na površini od 6.0 ha na južnima padinama Fruške Gore, potez Neštin i pripadaju Sremskoj lesnoj zaravni iz perioda Panonskog mora. Nadmorska visina vinograda se kreće od 164 m gde su zasađene bele sorte do 146m gde se završava padina na kojoj raste pet crnih sorti grožđa. Dobra ekspozicija vinograda i svakodnevna izloženost ruži vetrova obezbeđuje dovoljan broj sunčanih sati i dobru provetrenost i oprašivanje vinograda što potpomaže biodinamiku uzgoja. Prosečna godišnja temperatura je 12°C dok je za vreme vegetacije prosek oko 18°C
unnamed (9)
Sastav zemljišta: gajnjača na lesu i kreču.Les je eolski sediment prašinastog oblika i žućkaste boje, sastavlje uglavnom od kvarca i feldspata. Ova podloga formirana je tokom pleistocena prenosnom snagom vetrova.
Sastav vinograda podignutog 2009. godine:
Traminac 7,421 čokot
Rajnski rizling 7,105 čokota
Merlot 6,689 čokota
Caberent sauvignon 1,116 čokota
Cabernet franc 1,070 čokota
Malbec 1,150 čokota
Pinot noir 1,077 čokota
unnamed (10)
Godine 2011. su podignuti zasadi sovinjona belog od 2,006 čokota. Ceo vinograd se gaji po metodama biodinamike sa željom da se nanajprirodniji način mirisi i ukusi ovog podneblja kroz grožđe, a kasnije i vino prenesu u bocu. Upotreba bilo kakvih hemijskih sredstava nije dozvoljena. Zbog prirodnog gajenja vinove loze zrelo grožđe na sebi ima dovoljno epifite mikroflore koja pokreće i završava fermentaciju u podrumu. Za crveno vino se ne koriste selekcionisane kulture kvasaca, dok za belo koristimo neutralne slekcionisane kvasce zbog još uvek nedovoljno razvijene epifite mikroflore u tom delu vingorada. Tome u prilog ide i postojanje hrastove šume u neposredoj blizini vinograda koja je dobar nosilac micelija.

Biodinamičko gazdinstvo funkcioniše kao i organsko, ali postoje razne metode svojstvene samo biodinamičkoj poljoprivredi, kao što su različit način pripreme polja, komposta, kao i upotreba astrološkog kalendara pri određivanju vremena sadnje i berbe zasnovanog pre svega na fazama Meseca. Ideja vodilja ovog oblika poljoprivrede je da ceo vinograd treba posmatrati kao jedan organizam, on je zatvoren, samodovoljan sistem.U biodinamici nije važan sadržaj azotnih materija ni ekstrakta u vinu već sadržaj životne energije koja se prenosi na onog ko ta vina pije.Za preventivu bolesti u vinogradu se primenjuju pripravci od rastavića i plavog kamena.

unnamed (11)
Grožđe se bere ručno. Za berbu su zadužene stanovnice Erdevika, dok gajbice iz vinograda iznose njihove komšije. Grožđe u vinariju dolazi u drvenim gajbicama po 8-10kg. Od vinograda do vinarije se trasporutuje u hladnjači kako bi se dovoljno hladilo i sačuvalo aromatsku strukturu.
Po prijemu u vinariji, ukoliko su ekstremne temprature napolju, ide na dodatno hladjenje u komoru, a potom na preradu.Kroz muljaču do taknova za vinifikaciju se otače šira i vrenje započinju prirodni kvasci koji su na grožđu došli iz vinograda. Kada vino dođe u fazu doviranja, crveno vino se razliva u barike od srpskog hrasta gde se završava fermentacija i nastavlja odležavanje. Bela vina fermentišu i odležavaju samo u inoxu. Vina se ne filtriraju. I sa što manje manipulacije ulaze u bocu te pred ljubitelje vina izlaze u svom punom prirodnom potencijalu. Tokom prerade koriste se samo sredstva dozvoljena u organskoj proizvodnji vina.

unnamed

Imperator Vina:

Valerius
valerius
Tip vina: Stono suvo belo vino
Sortni sastav: 100% rajnski rizling
Berba: 2012
Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na 164mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje.
Sazrevanje: Inox
Opis vina: Boja je slamasto žuta. Vino je dobre pokreljivosti u čaši. Miris sortan izražen kroz mešavinu cvetnih aroma i minerala, zaokružen, sa dobrom svežinom. Ukus skladan sa vibrantnim kiselinama. Srednje pun sa sočnom završnicom u kojoj se naslućuju delikatne arome kore jabuke.
Preporučena temp. serviranja u °C: 10
Alk.: 12.8%
Gastro preporuka: Servirati kao aperitivno vino. Idealno za početak obroka uz hladna predjela na bazi sireva i različitih vrsta pršute i ribe. Dobar pratilac sezonskih salata, sa maslinovim uljem. Bela grilovana ili pržena riba sa dalamatinskom garniturom.
Potencijal odležavanja u boci: 3-5 godina
Boca za tržište Srbije: 9,000

Gratianus
gratianus
Tip vina: Stono suvo belo vino
Sortni sastav: 100% traminac
Berba: 2012
Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na 164mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje.
Sazrevanje: Inox
Opis vina: Vino je zlatno žute boje, kristalne bistrine. Na mirisu nežna mešavina slatkog cveća i žutog voća. Na nepcu glatko. Laganijeg tela i voćne završnice.
Preporučena temp. serviranja u °C: 10
Alk.: 12.5%
Gastro preporuka: Idealno uz laganiju kuhinju na bazi salata i belih mesa. Uz deserte na bazi voća.
Zerak (rolovana piletina sa dimljenim sirom u lisnatom testu sa kari sosom i grilovanim tikvicama ) – designed by Dorian Gray, Beograd
Chesse cake sa pomorandžom
Potencijal odležavanja u boci: –
Boca za tržište Srbije: 1864

Maximianvs
maxi
Tip vina: Stono suvo crveno vino
Sortni sastav: 25% merlot, 25% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc, 25% malbec
Berba: 2011
Vinograd:Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na južnim padinama Fruške Gore na 164-146mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje pri čemu je fermantacija vođena isključivo prirodnim kvascima koji stižu u vinariju na grožđu iz vinograda.
Sazrevanje: 12 meseci Srpski barik
Opis vina: Vino je intenzivne sjajane rubin crvene boje, dobre pokretljivosti u čaši. Nos razvijen, sa dominantnim aromama tamnog voća, šljive, višnje i delikatnim začinskim aromama. Dobrog balansa i svežine.
Ukus pun, elegantan sa sočnim taninima i harmonizovanim alkoholom i kiselinama. Dodatno se razvija u čaši.
Svojim čistim aromama, punim telom, sočnom završnicom i dobro integrisanim Srpskim hrastom prikazuje ne samo potencijal poteza sa kojeg dolazi već i našeg podneblja u celini.
Preporučena temp. serviranja u °C: 16-18
Alk.: 13.5%
Gastro preporuka: Masniji mlađi sirevi, crvena mesa(srednje pečena) – biftek, ramstek, rozbif, jagnjetina ispod sača, teletina ispod sača, deserti na bazi crne čokolade, vanile i višanja.
Potencijal odležavanja u boci: 5-7 godina
Boca za tržište Srbije: 3030

Qvintillvs
qvin
Tip vina: Stono suvo crveno vino
Sortni sastav: 50% merlot, 50% malbec
Berba: 2011
Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na južnima padinama Fruške Gore na 164-146mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje sa prirodnim kvascima.
Sazrevanje: 8 meseci Srpski barik
Opis vina: Vino je duboke rubin crvene boje. Na mirisu mešavina svežeg slatkog crvenog bobičastog voća, zaokružena sa delikatnim
zemljanim aromama. Na ukusu snažno, još mlado, ali u isto vreme vrlo potentno vino čije vreme tek dolazi. Svoj pravi potencijal pokazaće tek kroz odležavanje u boci od minimum 6/8 meseci.
Nije poželjno dekantirati, ako ne možete da mu odolite i sačekate da se razvije u boci, servirajte ga u veću čašu «bordo» tipa i pratite kako se slojevito otvara.
Preporučena temp. serviranja u °C: 16-18
Alk.: 13.7%
Potencijal odležavanja u boci: 5-7god.
Boca za tržište Srbije: 244
Gastro preporuka:
zapečeni vinogradarski puževi sa belim lukom i maslinovim uljem rižoto za pečurkama začinjen tartufima pačetina sa prelivom na bazi crvenog vina jagnjeći kotleti, jagnjetina sač jaretina u mleku ili ispod sača masniji sirevi deserti na bazi crne čokolade, vanile, crvenog voća.

Constantivs
consta
Tip vina: Stono suvo crveno vino
Sortni sastav: 50% cabernet sauvignon i 50% cabernet franc
Berba: 2011
Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na južnim padinama Fruške Gore na 164-146 mnm, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje sa prirodnim kvascima.
Sazrevanje: 8 meseci Srpski barik
Opis vina: Vino je vrlo intenzivne rubin crvene boje. Na mirisu vrlo sortno, kafa, džemaste arome tamnog voća sa notom dima i fine kedrovine. Na ukusu začinsko, puno, snažno, tipično za dva kabernea. Još uvek vrlo mlado za uživanje, ali nije poželjno dekantirati, već servirati u veću «kaberne» čašu.
Preporučena temp. serviranja u °C: 16-18
Alk.: 13.2%
Gastro preporuka: crvena mesa – biftek, ramstek, rozbif, jagnjetina ispod sača, divljač, zreli sirevi, deserti na bazi crne čokolade.
Potencijal odležavanja u boci: 5 godina
Boca za tržište Srbije: 252

Decivs
decivs
Tip vina: Stono suvo crveno vino
Sortni sastav: 100% pinot noir
Berba: 2011
Vinograd: Grožđe je gajeno po metodama biodinamike na južnim padinama Fruške Gore na 164-146mnv, a vino proizvedeno po principima organske proizvodnje pri čemu je fermantacija vođena isključivo prirodnim kvascima.
Sazrevanje: 8 meseci Srpski barik
Opis vina: Vino je rubin crvene-trešnja boje. Miris se slojevito otvara kroz voćno-začinsku strukturu sa naglašenim zrelim jagodama. Na ukusu sočno, skladno, srednje punog tela i završnicom protkanom vanilom. Dobrih kiselina i tanina koji će odležavanjem dodatno da osvilene.
Preporučena temp. serviranja u °C: 16
Alk.: 12.6%
Gastro preporuka: Pačetina, jaretina u mleku, paste na bazi mesa i biljne pavlake, deserti na bazi čokolade i višanja.
Potencijal odležavanja u boci: 3-5 godina.
Boca za tržište Srbije: 251

Izvor: imperator.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!