Start Glavna jela Meso Brining piletina – najsočnija piletina koju ćete probati!

Brining piletina – najsočnija piletina koju ćete probati!

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 8 sati
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

1.5 kg pile
6-7 krompirića
4-5 mladih šargarepa
½ struka praziluka
Rastvor
1 l vode
6 kašika soli
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašičica crnog luka u granulama
1 kašičica tucane ljute parike
4 kašičice smeđeg šećera

Priprema:

Rastvor
1. Zagrejati 1 dl vode do ključanja pa dodati so. Promešati da se so potpuno otopi.
2. U većoj posudi pomešati preostalu vodu, začine, šećer i vruću vodu, pa promešati da se sve sjedini.
3. Ostaviti rastvor da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodati pile presečno na pola (tzv. leptir pile) i pritisnuti odgovarajućim tanjirom ili poklopcem kako bi meso bilo potpuno potopljeno u rastvoru.
4. Poklopiti i ostaviti u frižideru pet sati.
Piletina
1. Meso izvaditi iz rastvora, dobro obrisati i vratiti (nepoklopljeno) u frižider još sat vremena.
2. Za to vreme očistiti i iseći povrće na krupnije komade.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i dodati malo ulja ili masti poređati povrće, blago začiniti i nakapati uljem a piletinu položiti preko povrća.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 200º C 20 minuta a zatim peći još 50 minuta na 180º C.
5. Poslužiti toplo uz salatu po izboru.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!