Start Deserti Torte Čokoladna Pavlova

Čokoladna Pavlova

Čokoladna Pavlova
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 150 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
9 belanaca
350 g šećera u prahu
1 kašika sirćeta
2 kašike gustina
1 kašičica kakaoa
Krem
200 g čokolade za kuvanje
500 ml slatke pavlake
Dekoracija
50 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
20 g seckanih lešnika

Priprema:

Kore
1. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Pred kraj mućenja dodati sirće i umutiti što čvršći sneg od belanaca.
2. Dodati gustin pomešan sa kakaom i laganim pokretima sjediniti smesu.
3. Pripremljenu smesu podeliti na tri dela.
4. Smesu izručiti na pleh obložen papirom za pečenje ili iscrtati krugove (Ø 28 cm) na papiru, okrenuti na drugu stranu, sipati smesu i ravnomerno rasporediti.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC dvadeset minuta. Pečene kore izvaditi iz pećnice i ostaviti na suvom mestu da se ohlade.
Krem
1. Čokoladu za kuvanje izrendati ili iseckati.
2. Slatku pavlaku ugrejati na umerenoj temperaturi (ne sme da provri), dodati čokoladu i skloniti sa vatre. Mešati dok se čokolada ne rastopi i smesa postane homogena, svilenkasta i sjajna.
3. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Finalni postupak
1. Na sredinu tanjira ili tacne naneti malo krema pa položiti prvu koru.
2. Premazati polovinom krema i ravnomerno rasporediti.
3. Naneti koru i ponoviti postupak filovanja.
4. Završiti trećom korom i ukrasiti (poprskati) rastopljenom čokoladom sa malo ulja i seckanim lešnicima.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!