Start Zanimljivosti O namirnicama Čudotvoran zlaćani prah koji čuva zdravlje – kurkuma

Čudotvoran zlaćani prah koji čuva zdravlje – kurkuma

Kurkuma u prahuKurkuma je jedan od najčešće korišćenih začina u istočnjačkoj kuhinji, a u poslednje vreme sve se više koristi i na našem podneblju. Povoljno deluje na rad mozga i srca, koristi se kao pomoćno sredstvo u lečenju dijabetesa, bolesti disajnih organa, krvi i krvnih sudova, a najnovije naučne studije dokazuju njenu snažnu antikancerogenu aktivnost.
Kurkuma poseduje ljut, gorak i opor ukus, kao i zagrevajuću energiju. Svojim dejstvom, ovaj začin uništava naslage sluzi i masti, podstiče krvotok, ceoo prosec varenja hrane i odličan je lek za sve vrste upala i groznice. U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi i za zaustavljanje krvarenja i kao moćan protivotrov u slučaju ujeda zmija otrovnica.
Kao začin, kurkuma se dodaje u pilav, kojem daje predivnu, zlatnožutu boju, prefinjen miris i ukus. Obavezan je sastojak u pripremi svih vrsta mahunarki jer pomaže u varenju i usvajanju belančevina, a sprečava nastajanje gasova i nadutosti. Može se koristiti kao dodatak salatama, ali i kao odličan začin za pripremu raznih jela od mesa ili povrća.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!