Start Deserti Pite Čupava pita sa jabukama i orasima

Čupava pita sa jabukama i orasima

Čupava pita sa orasima
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
400 g brašna
1 jaje
1 žumance
2 kašike šećera
125 g margarina
125 g masti
1 vanil-šećer
1 prašak za pecivo
100 ml mleka
ulje
Fil
500 g jabuka
150 g šećera
200 g mlevenih oraha
šećer u prahu

Priprema:

1. U posudu prosejati brašno, dodati prašak za pecivo i promešati. Zatim, dodati omekšao margarin isečen na listiće, mast, jaje, žumance, 2 kašike šećera, vanil-šećer i mleko te rukama umesiti glatko testo.
2. Testo odmah podeliti na dva dela. Razviti jedan deo oklagijom pa koru staviti u nauljen i brašnom posut pleh. Drugi deo testa staviti u zamrzivač da se malo stegne. Pleh sa testom prekriti folijom i ostaviti u frižideru da se ohladi oko 20-ak minuta.
3. Jabuke očistiti i izrendati na krupno rende, a zatim dobro ocediti.
4. Sjediniti jabuke, šećer i mlevene orahe pa sve dobro promešati.
5. Tepsiju sa korom izvaditi iz frižidera, izbockati viljuškom, staviti u zagrejanu rernu i peći na 200°C.
6. Kada je kora napola pečena, izvaditi je iz rerne i ravnomerno premazati pripremljenim filom od jabuka. Testo iz zamrzivača izrendati na krupno rende i posuti preko fila. Vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi. Iseći na komade i posuti šećerom u prahu.

Pratite nas i na Instagramu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!