Start Predjela Cvetna pogača

Cvetna pogača

Clipboard02

Priprema:
1. Kvasac razmrviti u malo mlakog mleka sa po kašičicom šećera i brašna.
2. Zatim pomešati brašno sa uljem, dodati so i nadošli kvasac, pa umesiti glatko testo postepeno dodajući preostalo mleko.
3. Testo ostaviti na toplom da nadođe, dok ne udvostruči zapreminu.
4. Nakon toga testo podeliti na 4 jufke.
5. Margarin penasto umutiti.
6. Svaku jufku rasklagijati u oblik kruga i premazati 3 jufke sa pomalo umućenog margarina.
7. Poređati krugove jedan preko drugog, a odgore staviti poslednji krug koji nije premazan.
8. Naslagano testo rastanjiti oklagijom.
9. Zatim iseći obruč širine oko dva prsta. Dobijeni obruč iseći na četiri jednaka dela. Od svakog dela formirati ružicu i postaviti ih u sredinu podmazane tepsije u kojoj će se peći pogača.
10. Krug u sredini iseći na osam jednakih trouglova, pa formirati kiflice.
11. Zatim svaku kiflicu preseći napola i sečenom stranom ređati uz ivicu posude, a vrhom prema ružicama.
12. Pogaču ostaviti da odstoji oko pola sata dok ne ”popuni” tepsiju.
13. Na kraju pogaču premazati umućenim žumancetom i posuti susamom.
14. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

Recept Sandre Stojiljković Cvetković iz Niša
Recept Sandre
Stojiljković
Cvetković iz Niša

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!