Start Trikovi i saveti Da li pravilno čuvate hranu u frižideru?

  Da li pravilno čuvate hranu u frižideru?

  Čuvanje namirnica u frižideru
  Foto: Guliver/Thinkstock
  Kod čuvanja hrane u frižidru potrebno je poštovati pravila hlađenja i zamrzavanja, bez obzira da li je reč o svežim namirnicama ili jelima.

  Da bi namirnice sačuvale hranljive sastojke treba ih čuvati na niskoj temperaturi. Kako bi se to omogućilo, vrata zamrzivača ne treba dugo držati otvorenim, a ako to činite budite svesni da će se zamrzivač bespotrebno zagrejati.

  Kada kupujete zamrznute proizvode potrudite se da ih uzmete na kraju kupovine, neposredno pre nego što krenete ka  kasi. Izbegavajte pakovanja prekrivena injem tj. sitnim ledom jer je moguće da su prethodno bila odmrzavana. Potrudite se da od momenta kupovine smrznutog proizvoda i odlaganja istog u vaš zamrzivač ne prođe više od sat vremena.
  Sirovo meso čuvano u frižideru ostaje sveže dva do pet dana, kuvano meso dva do šest dana. Sirovo mleveno meso može izdržati 6 do 8 sati, a prženo mleveno meso 2-4 dana. Sir će ostati svež do desetak dana, a jaja 3-4 nedelje. Salata i drugo osetljivo povrće zadržavaju svežinu do tri dana ako ih čuvate u frižideru. Salate, šargarepe, zelen, peršun, mirođija itd. mogu ostati sveće i do nedelju dana ako se prethodno umotaju u vlažni papirni ubrus i stave u frižider. Osim toga, odlično se pokazao i ovaj način čuvanja – povrće umotati u novine i čuvati na poslednjoj polici ili donjoj fioci frižidera.
  Meso, piletinu, suvomesnate prerađevine, ribu, mlečne proizvode, sveće povrće i kuvana ili gotova jela stavite u frižider čim dođete iz nabavke. U frižider nikada nemojte stavljati hranu koja se prethodno nije dobro ohladila, kako se ne bi stvorio poremećaj temperature.
  U najhladnijem delu zamrzivača temperatura ne sme biti viša od dva stepena Celzijusa.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!