Start Zanimljivosti Da li znate da ovih sedam namirnica imaju više vitamina C od...

Da li znate da ovih sedam namirnica imaju više vitamina C od pomorandže?

paprika-421087_640

U prirodi ima sličnih namirnica koje nude i više vitamina od pomorandže. Ne verujete?

1. Crvena i žuta paprika

Sto grama crvenih i žutih paprika krije 190 miligrama vitamina C, što je gotovo dvostruko više od količine istog vitamina u zelenoj paprici, i četiri puta više od pomorandže.

brokoli_2

2. Brokoli

Da li vam treba dodatni podsticaj za uživanje u ovom zelenom povrću? U 100 grama naseckanog brokolija nalazi se oko 90 miligrama vitamina C.

kelj

3. Kelj

Sveži listovi kelja pravi su izvori zdravlja. U sto grama ovoga povrća krije se otprilike 120 miligrama vitamina C, ali i značajne količine vitamina A i K, kao i dosta fitonutrijenata i vlakana.

download

4. Guava

Neverovatnih 218 miligrama vitamina C nalazi se u 100 grama tropskog voća guave. Preporučuje se konzumiranje  guave u svežem obliku jer prerađevine u vidu sokova u sebi nemaju jednaku vitaminsku vrednost kao sveži plod.

kivi

5. Kivi 

Zeleno „dlakavo“ voće svakako uključite u svoju prehrambenu rutinu, jer sto grama krije oko 90 miligrama vitamina C.

karfiol

6. Karfiol 

Ne zaboravite na karfiol! Ovo prilagodljivo povrće koje možete jesti sirovo, ali i u nizu različitih jela ima otprilike 70 miligrama vitamina C u sto grama.

Papaya

7. Papaja 

U sto grama papaje naći ćete oko 60 miligrama vitamina C. Ova egzotična voćka odličan je izvor prehrambrenih vlakana, vitamina A i folata.

Izvor: zadovoljna.hr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!