Start Deserti Pite Divit baklava

Divit baklava

Divit baklava
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • mirovanje 8 h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

½ kg tankih kora
600 g mlevenih oraha
100 g seckanih oraha
200 g šećera
250 g putera
Preliv
500 g šećera
500 ml vode
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice muskatnog oraha
2 kriške limuna

Priprema:

Preliv
1. Šećer i vodu prokuvati. Dodati začine i kuvati desetak minuta na umerenoj temperaturi.
2. Pred kraj dodati kriške limuna i skloniti sa ringle, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
Baklave
1. Kore razlistati i podeliti po dve, koliko je potrebno za pripremu jedne rolnice. Ukoliko su kore deblje, koristiti po jednu koru.
2. Pleh sa višim ivicama ili đuvečaru premazati sa malo ulja.
3. Rastopiti puter, a orahe i šećer sjediniti i dobro promešati.
4. Jednu koru premazati rastopljenim puterom, naneti drugu koru, pa ponovo premazati puterom. Zatim, bogato i ravnomerno posuti orasima.
5. Štapić za ražnjiće, iglu za pletenje ili drugu pogodnu alatku (možete se koristiti i prutićem) staviti na donji deo kora (do sebe) i koru prebaciti preko štapića, pa umotati u rolnicu. Umotanu rolnicu s oba kraja sabiti ka sredini, a zatim pažljivo izvaditi štapić.
6. Rolnicu položiti u pripremljen pleh, pa preseći na dva dela . Postupak ponavljati dok se ne utroši materijal.
7. Premazati sa preostalim puterom i peći u ugrejanoj rerni na 250ºC desetak minuta, a zatim smanjiti na 200ºC i nastaviti pečenje narednih dvadesetak minuta. Otvoriti vrata pećnice i sačekati desetaki minuta da se baklava prohladi.
Finalni postupak
1. Pečenu baklavu izvaditi iz pećnice i preliti ohlađenim prelivom.
2. Sačekati da baklava potpuno upije sirup i ostaviti da se ohladi (najbolje preko noći), pa poslužiti.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!