Start Deserti Slatka testa Domaće krofne

Domaće krofne

krofne 1Za 8 osoba priprema: 50 min.
Mrsno jelo
Mirovanje: 80 min.

Sastojci:

– 900 g mekog brašna tip 400
– 2 žumanceta
– 1 kocka svežeg kvasca
– 2 dl mlake vode
– 2,5 dl mlakog mleka
– 50 ml ulja
– 1/2 kašičice soli
– 1 kašika šećera
– 500 g pekmeza od kajsija

Za prženje:
– 1 l ulja
– 300 g masti

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mleka, 1 kašičicu šećera, 1 kašičicu brašna i izmrvljeni svež kvasac pa dobro izmešati. Prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglu za mešenje staviti polovinu brašna, dodati preostali šećer i so, te promešati. Sipati nadošao kvasac, dodati ulje, žumanca, preostalo mlako mleko, vodu i sve ručno izmešati.
3. Postepeno dodavati preostalo brašno uz neprekidno mešenje dok se ne dobije mekše testo. Umešeno testo prekriti suvom krpom i ostaviti na toplom da nadođe 30 min. Potom ga premesiti, pa opet ostaviti da nadođe još 30 min.
4. Nakon toga testo istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 2 cm. Uzeti odgovarajuću čašu, rubove pobrašnaviti, pa od razvijenog testa vaditi krofne. Krofne ostaviti još malo da nadođu.
5. Reslove testa premesiti i ostaviti da miruju 20 min. te praviti valjčiće. Na više mesta ih istanjiti prema uputstvu sa slike.
6. U šerpi sjediniti ulje i mast, te zagrejati. Spuštati u vrelo ulje po nekoliko nadošlih krofni i pereca i pržiti ih najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok blago ne porumene.
7. Pržene krofne vaditi rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne masnoće i slagati u vanglu. Vanglu prekriti krpom da se krofne ne bi ohladile.
8. Prohlađene krofne premazati pekmezom od kajsija.

Arhiva: Bakina kujna

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!