Start Kuvamo sa Domaćica za vas – Kuvamo sa Kristinom Gašpar

Domaćica za vas – Kuvamo sa Kristinom Gašpar

Voćna torta
Foto: Domaćica za vas
  • 150 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kakao biskvit
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika ulja
1 vanil-šećer
3 kašike brašna
3 kašike kakaoa
Orah kore
8 belanaca
8 kašika šećera
180 g oraha
1 kašika brašna
Voćni fil
700 g crvenog voća po izboru
200 g šećera
200 ml vode
80 g gustina
50 g maslaca
100 ml slatke pavlake
Žuti krem
8 žumanaca
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
120 g pudinga od vanile ili gustina
750 ml mleka
200 g putera
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Voćni fil
1. Razmutiti gustin u malo vode.
2. Ostale sastojke, osim pavlake i maslaca, sjediniti i prokuvajti. Kada provri, ukuvati gustin/puding.
3. Kuvati nekoliko minuta. U vruć fil dodati maslac i mešati dok se ne otopi.
4. Kada se fil ohladi, staviti ga u frižider i dobro rashladiti, a potom dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinite.
Žuti krem
1. Umutiti žumanca, šećer, puding i malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri.
2. Vrelo mleko sipati u smesu od žumanaca, izmešati, vratiti u šerpu i skuvati fil na nižoj temperaturi.
3. U ohlađen fil umešati maslac, prethodno umućen s kašikom šećera u prahu.
4. Na kraju dodati umućenu slatku pavlaku i sjediniti. Količinu slatke pavlake prilagoditi potrebama, manje za čvršći fil i obrnuto.
Kakao biskvit
1. Umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se šećer ne istopi.
2. Posebno sjediniti žumanca, brašno, kakao i ulje.
3. U smesu od žumanaca dodati belanca, postepeno. Prvo mutiti mikserom, a kada smesa postane dovoljno meka, ostatak belanaca umešati.
4. Kore peći u plehu obloženom papirom za pečenje, u zagrejanoj rerni na 180-200ºC, oko 6 minuta. Sastojci su za 3 kore okvirnih dimenzija 20×30 cm.
Orah kore
1. Penasto umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dok se ne dobijete glatka i sjajna smesa.
2. Umešati orahe, prethodno pomešane sa brašnom.
3. Kore peći u plehu obloženom papirom za pečenje, u zagrejanoj rerni na 200ºC, 10-ak minuta. Sastojci su za 2 kore okvirnih dimenzija 20×30 cm.
Finalni postupak
1. Kore filovati i ređati ovim redom – kakao kora, voćni fil, orah kora, žuti krem, kakao kora, žuti fil, orah kora, voćni fil, kakao kora.
2. Dekorisati po želji.

Kristina savetuje – Prvu koru uvek stavljam zajedno sa papirom, sledeću koru okrenem naopako kako bih lakše skinula papir. Svaku sledeću, takođe. Papir sa prve kore skinem kada okrenem tortu. Na ovaj način ćete kore lako skinuti sa papira za pečenje bez bojazni da će se kore izlomiti. Tortu prilagodite vašem ukusu i navikama – više kora, manje fila ili obrnuto. Kakao kore možete poprskati voćnim sokom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!