Start Trikovi i saveti Evo kako obojiti uskršnja jaja prirodnim bojama

    Evo kako obojiti uskršnja jaja prirodnim bojama

    • 15 min-12 h
    • 12 jaja
    • Lako

    Sastojci:

    Plava/zelena boja
    2 šolje usitnjenog plavog kupusa
    2 šolje vode
    2 kašike alkoholnog sirćeta
    Narandžasta boja
    2 šolje ljuski crnog luka
    2 šolje vode
    2 kašike sirćeta
    Roza/crvena boja
    2 šolje rendane cvekle
    2 šolje vode
    2 kašike sirćeta
    Žuta boja
    1 kašika kurkume
    2 šolje vode
    2 kašike sirćeta
    kokosovo/maslinovo ulje

    Priprema:

    1. Jaja staviti da se kuvaju, da postanu tvrdo kuvana (oko 8 minuta). Izvaditi iz vode i ostaviti sa strane.
    2. Za svaku boju odabrati posudu srednje veličine, pa u nju staviti namirnice po želji i vodu i sačekati da zavri. U momentu kad zavri smanjiti temperaturu i kuvati na niskoj temperaturi 15 minuta do 1 sat. Dužim kuvanjem postiže se veći intenzitet boje tj. boja postaje tamnija.
    3. Ukloniti sa vatre, proceniti i ohladiti tečnost da postigne sobnu temperaturu.
    4. Zatim, na čašu pripremljene obojene tečnosti dodati po jednu kašiku sirćeta.
    5. U posudu istovremeno dodati po 2-3 jajeta (npr. tegla), preliti odabranom bojom i ostaviti u frižideru da jaja miruju dok ne postignu željenu boju (od dva do dvanaest sati).
    6. Kada jaja postignu željenu boju, pažljivo ih izvaditi iz posude (tegle) i ostaviti na papirnom ubrusu da se osuše.
    7. Po želji, jaja premazati otopljenim kokosovim uljem ili koristiti maslinovo ulje (na komad tufera ili vate nakapati ulje i premazati jaje).

    Savet: Za zelenu boju može se koristiti kopriva, a žuta boja može se na isti način dobiti od cvetova maslačka. Čaj (ili sušeni cvetovi) od hibiskusa mogu se koristiti za postizanje svih nijansi bordo i roze boje.

    Ovde možete pogledati kako izbeliti jaja.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!