Start Deserti Slatka testa Fantastičan spoj penastog testa i svilenkastog fila – punjeni mafini

Fantastičan spoj penastog testa i svilenkastog fila – punjeni mafini

Mafini od vanile punjeni kremom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 minuta
  • 16 komada
  • Lako

Sastojci:

Testo
375 g brašna
2 praška za pecivo
2 vanil-šećera
½ kašičice soli
3 jajeta
200 g šećera
250 ml mleka
120 ml ulja
Punjenje
300 g eurokrema
Preliv
50 g šećera
½ kašike vode
60 ml slatke pavlake
5 g putera
mrvica soli

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. U većoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, vanil šećer i so, pa ostaviti sa strane.
2. Posebno umutiti jaja sa šećerom toliko da smesa postane svetlo žuta i lagana. Dodati mleko, ulje i ekstrakt vanile, pa dobro sjediniti.
3. Pripremljenu masu dodati u posudu sa brašnom i promešati varjačom. Zahvatati nežnim potezima sa dna posude odižući varjaču ili spatulu ka sebi, kako bi se brašno dobro sjedinilo.
4. U kalupe složiti čašice za mafine, pa usuti smesu da zauzme ⅔ čašice.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 220ºC 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 180ºC i peći još 15 minuta tj. dok mafini ne postanu zlaćani. Mafine izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohlade desetak minuta.
Preliv
1. Šećer sa vodom zagrejati na umerenoj temperaturi sve dok se šećer potpuno ne istopi.
2. Kada promeni boju i karamelizuje se dodati slatku pavlaku i puter, pa uz stalno mešanje rastopiti. Na kraju dodati malo soli i skloniti sa vatre.
3. Sačekati da se malo prohladi pa dekorisati mafine.
Finalni postupak
1. Ohlađenim mafinima izdubiti sredinu pa napuniti eurokremom ili drugim sličnim slatkim namazom.
2. Površinu mafina ukrasiti istim kremom i preliti karamel-prelivom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!