Start Preporučujemo Food blogerka preporučuje: Eklere sa jagodama i vanil kremom

Food blogerka preporučuje: Eklere sa jagodama i vanil kremom

Lana Belić već pet i po godina vodi blog „La cuisine créative” (kuhinjica-mignone.blogspot.com), gde je pokušala da objedini svoje dve velike ljubavi: francuski jezik i kuvanje. Kaže da je sve što zna o kuvanju naučila od bake i mame, pa joj je njihova kuhinja i najveća inspiracija.
Lana se trudi da sačuva poznate ukuse, predstavljajući ih na nov način. Najradije sprema poslastice i fina peciva, a mašta o tome da jednog dana otvori malu kafe poslastičarnicu. Za osvežavajuću letnju užinu, ona vam preporučuje eklere sa jagodama i vanil kremom.

Foto: kuhinjica-mignone.blogspot.com
Foto: kuhinjica-mignone.blogspot.com

Sastojci (za testo):
– 1 dl ulja
– 2,5 dl vode
– 170 g oštrog brašna
– 5 jaja
za fil
– 3 žumanca
– 4 kašike šećera
– 50 g brašna
– 50 g gustina (skorbnog brašna)
– 500 ml mleka
– 1 vanilin šećer (ili štapić vanile)
– 2 dl umućene slatke pavlake
– oko 300 g svežih jagoda ili drugog voća po želji
OLYMPUS DIGITAL CAMERAPriprema
Staviti 1 dl ulja i 2,5 dl vode da provri. U to sipati odjednom celu količnu brašna i brzo promešati da se stvori grudva testa. Ostaviti da se prohladi, a zatim dodati jedno po jedno jaje i sve umutiti mikserom. Smesu staviti u špric i na plehu preko masnog papira, istiskivati trake dužine 5-6 cm. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-tak minuta (ne otvarati rernu za vreme pečenja). U međuvremenu pripremiti fil – umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i nekoliko kašika hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati sa vanilom, pa kad provri polako sipati umućena žumanca i skuvati krem. Ostaviti da se potpuno ohladi i na kraju pažljivo umešati umćenu slatku pavlaku. Krem staviti u špric i filovati prerezane eklere, posuti sitno seckanim jagodicama i vratiti poklopčiće. Pre služenja posuti šećerom u prahu ili preliti rastopljenom čokoladom.
Maja Guzijan

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!