Start Preporučujemo Food blogerka preporučuje: Fokaća sa pestom i mocarela sirom

Food blogerka preporučuje: Fokaća sa pestom i mocarela sirom

Jelena Popović Đorđević prve kulinarske korake napravila je u periodu kada je nastao i njen blog „JelinaJela“ (http://www.jelinajela.com/). Na blogu, sajtu „Hrana, piće, priče“ (http://www.hrana-pice-price.com/) i na nalozima na društvenim mrežama objavljuje recepte, a uz pomoć supruga koji je profesionalni fotograf, svoje kulinarsko umeće ilustruje i fotografijama.
Sebe i dalje smatra kuvaricom početnicom, ne usuđuje se da pravi „komplikovana“ jela, ali zato obožava recepte koji spajaju nespojivo.
Posebno je interesuje spremanje italijanskih specijaliteta, a bitno joj je da u pripremi hrane uživa podjednako kao i u obroku. Jelena vam nudi recept za fokaću sa pestom i mocarela sirom.

Foto: www.jelinajela.com
Foto: www.jelinajela.com

Sastojci:
– 500 g brašna
– 1 ½ kašičica soli
– kesica kvasca
– 2 kašike maslinovog ulja
– 125 g mocarela sira
– 5 kašika pesto sosa
– so

Priprema
U činiji pomešati brašno i so. Kvasac rastvoriti u 325 ml mlake vode i pustiti da odstoji oko 10 minuta. Dodati kvasac i ulje u brašno, a zatim dobro promešati varjačom ili rukama. Kada je većina tečnosti apsorbovana, napraviti loptu od testa. Staviti testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga najmanje 10 minuta, prema potrebi dodavati brašno da se ne lepi. Mesiti kako bi što više vazduha ušlo u testo. Staviti loptu testa u dobro podmazanu posudu, preliti uljem i prekriti čistom krpom ili gazom. Ostaviti da odstoji oko 1 sat na toplom mestu, dok se testo ne udvostruči u veličini. Nakon toga, prebaciti testo u pleh veličine oko 20-30 cm, tako da prekrije celu površinu. Ostaviti testo da ponovo naraste, oko 30-40 minuta, prekriveno. Zagrejati rernu na 180°. Kada testo naraste, lagano prstima napraviti nekoliko udubljenja. Peći oko 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne. Iscepkati komadiće mocarele, i utisnuti ih u testo, a zatim peći još 5-10 minuta dok ne postane zlatne boje. Isprskati pesto sosom i posuti solju.

Priredila: Maja Guzijan

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!