Start Kuhinje sveta Francuski hleb – fougasse

Francuski hleb – fougasse

Fugasa francuski hleb
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

450 g brašna
1 kašika soli
10 g kvasca
350 ml tople vode
1 kašika meda
1 kašika ulja
susam
mleveni kim

Priprema:

1. Kvasac rastopiti u 150 ml vode i ostaviti da zapeni.
2. U dubljoj posudi pomešati brašno i so, dodati kvasac, med, preostalu tečnost i ulje pa umesiti testo. Testo ne treba da bude prevše čvrsto ali potrebno je da bude dobro umešeno. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira.
3. Pripremljeno testo presuti na pobrašnjavljenu površinu i podeliti na dva dela.
4. Testo rastanjiti oglagijom u oblik trougla, tako što jedan kraj uvek treba štipkati šakom kako bi nastao špic, a drugi (širi) deo razvlačiti oklagijom.
5. Pripremljeno testo preneti na lim obložen papirom za pečenje, prekriti i ostaviti da odmori oko 20 minuta.
6. Zatim, testo preseći na par mesta pod uglom, da se dobije šara slična listu (ovde voditi računa da se ne preseče spoljni obod tj. ivica testa), a u sredinu horizontalno utisnuti npr. dršku varjače ili neki štapić kako bi se oslikala šara. Postupak ponoviti i sa drugom jufkom.
7. Testo premazati sa malo vode i posuti susamom ili mlevenim kimom. Peći u ugrejanoj rerni na 250°C petnaestak minuta tj. dok ne dobije lepu tamno-zlatnu boju.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!