Start Predjela Pite Gastro specijalitet: Turska pita

Gastro specijalitet: Turska pita

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana
  • 70 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g mekog brašna tip 400
250 ml vode
so
Fil od mesa
600 g mlevene junetine
2 glavice crnog luka
1 kašika mlevene paprike
5 kašika ulja
mešavina začina, biber
Fil od jaja
3 jajeta
100 ml neutralne pavlake
100 ml mleka
1 prašak za pecivo
i još
500 g tankih kora za pitu
200 g putera

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

Testo
1. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, vodu i dodati malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti sve dok teste ne počne da se odvaja od prstiju.
2. Umešeno testo ostaviti da odmori 30 min.
Fil od mesa
1. Na malo ulja propržiti sitno seckan luk, a zatim dodati meso, te i njega kratko propržiti.
2. Dodati mlevenu papriku i mešavinu začina po ukusu, te nastaviti sa dinstanjem dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
Fil od jaja
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, neutralnu pavlaku, mleko, prašak za pecivo i dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Umešeno testo podeliti na 16 jufki. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati otopljenim puterom.
2. Posebno naslagati osam razvučenih, premazanih jufki jednu na drugu, poslednju ne premazivati puterom, i odozgo istanjiti malo oklagijom kako bi se dobila prva kora. Na isti način od preostalih osam jufki pripremiti još jednu koru.
3. Okruglu tepsiju nauljiti te dno i bočne stranice obložiti domaćom korom, a krajeve izvrnuti napolje. Odozgo poprskati sa malo putera, naneti kupovnu koru i malo je izgužvati. Poprskati otopljenim puterom i posuti sa malo mesnog fila. Zatim opet naneti kupovnu koru, poprskati sa malo otopljenog putera i naneti malo fila od jaja.
4. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal. Završiti sa drugom domaćom korom, krajeve slepiti i uviti ka unutra. Pitu premazati puterom i peći u zagrejanoj rereni na 250ºC dok ne porumeni.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!