Start Video recept Glazirana potrbušina na kineski način

Glazirana potrbušina na kineski način

  • 65 min
  • 2-3 osobe
  • Lako

Sastojci:

500 g svinjske potrbušine
(tzv. carsko meso)
1 l vode
4 kriške đumbira
1 mladi luk
2 čena belog luka
15 ml ulja
25 g smeđeg šećera
45 ml svetlog soja sosa
45 ml tamnog soja sosa
30 ml pirinčanog vina
250 ml vode

Priprema:

1. Meso iseći na manje kockice, širine oko 1 cm.
2. U lonac sipati vodu i sačekati da provri. Zatim, dodati meso, đumbir, iseckan mladi i beli luk pa kuvati oko 3-4 minuta.
3. Izvaditi meso i dobro ocediti, položiti na tanjir obložen papirnim ubrusom.
4. Vodu i sastojke koji su se kuvali sa mesom prosuti i oprati posudu.
5. Zatim, u istoj posudi dobro ugrejati ulje, pa dodati meso i propržiti dok ne postane braonkasto.
6. Dodati šećer i smanjiti temperaturu na nisku vrednost, uz neprestano mešanje dok se šećer ne ratopi, karamelizuje i prekrije komade mesa što bolje.
7. Tada dodati soja sos i pirinčano vino, pa promešati i kuvati još oko 5-6 minuta tj. dok se tečnost ne redukuje toliko da se dobije gust sirup.
8. Dodati vodu, promešati i ostaviti da se krčka oko 45 minuta. Neophodno je da se meso kuva na niskoj temperaturu i nikako ne sme da vri. Povremeno, na svakih desetak minuta, promešati meso i dodati vodu ukoliko je potrebno.
9. Ukoliko je nakon 45 minuta krčkanja sos redak, nastaviti kuvanje još neko vreme dok se ne stvori gusta sirupasta smesa.
10. Poslužiti toplo, uz bareni pirinač i ukrasiti seckanim mladim lukom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!