Start Predjela Pite Gurmanska pita

Gurmanska pita

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
Za testo:
600 g brašna
3 srednja krompira
25 g svežeg kvasca
2,5 dl mleka
1 kašičica šećera
2 kašike ulja
so
Za preliv:
4 dl pavlake
3 čena belog luka
3 glavice crvenog luka
350 g mesnate slanine
250 g trapista
so, mešavina začina

Priprema:
Testo:
1. Krompir oljuštiti i iseći na kocke, a zatim ga obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. U manjoj posudi sjediniti 1 dl mlakog mleka, šećer, kašičicu brašna i svež kvasac te dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
3. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, pasirani krompir i malo soli po ukusu pa promešati.
4. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo premazati uljem i ostaviti na toplom da nadođe.
Preliv:
1. Crveni luk očistiti i iseći na režnjeve, mesnatu slaninu na štapiće, a beli luk što sitnije. trapist izrendati na krupno rende.
2. Pavlaku sjediniti sa belim lukom i začinima te promešati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti i preručiti u nauljenu tepsiju. Potom ga rukama istanjiti da se prekrije površina pleha. Staviti u zagrejanu rernu na 180 ºC da se peče 10 min.
2. Tepsiju izvaditi iz rerne i preko testa premazati fil od pavlake i belog luka. Odozgo posuti crvenim lukom, kačkavaljem i slaninom pa vratiti u rernu da se peče dok ne porumeni.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!