Start Namirnica nedelje Heljda – crno žito koje leči i greje

Heljda – crno žito koje leči i greje

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Ova lekovita bilja od davnina se koristi kao hrana ali i lek.
Heljda ima osobe slične integralnim žitaricama i ne sadrži gluten. Ipak, za osobe koje su osetljive na gluten bitno je naglasiti da heljda sadrži protein sličan glutenu i usled konzumacije izaziva sindrom loše probavne apsorpcije.
Biljka znana i kao crno žito bogata je esencijalnom aminokiselinom – lizinom.
Vrlo je hranljiva i energetski vredna naminrica, siromašna masnoćama i kalorijama.
Bogata je ugljenim hidratima, belančevinama, biljnim uljem, zasićenim masnim kiselinama, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kalcijumom, gvožđen, natrijumom, selenom, florom, jodom, cinkom, bromom…
Jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor, pospešuje cirkulaciju, odlična je za pamćenje i koncentraciju, snižava pritisak, leči arteriosklerozu i zatvor.
Delotvorna je i u lečenju bolesti pluća i bubrega.
Doprinosi pravilnom radu creva, pogodna je za vegetarijansku ishranu.
Ima skoro sve vitamine grupe B, a posebno vitamin E i rutin koji utiče na krvni sistem i nervne ćelije.
Heljdino zrno, u kulinarskom smislu, veoma je ukusno i vredno. Zrno se najčešće koristi za pripremu kaše ili kao dodatak jelima uz povrće i meso.
Brašno od heljde vrlo je prijatnog ukusa i koristi se za pripremu peciva, hlebova, poslastica, palačinki. Izrazito je nežne strukture i puterasto-orašastog ukusa.

Pogledajte recepte za ukusna jela sa heljdinim brašnom: Pita od heljde sa sirom, Punjene palačinke sa heljdom i Hleb od heljdinog brašna.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!