Start Zanimljivosti O namirnicama Heljdom protiv dijabetesa

Heljdom protiv dijabetesa

Heljda i kinoa

Mnogi misle da su skupe namirnice koje se uzgajaju na drugim kontinentima bolje od onih koje rastu na pedalj od naših domova, ali toje u većini slučajeva samo mit.
Sigurno znate da su vlakna u ishrani veoma važna, te da ih, osim u voću i povrću, ima i u integralnim žitaricama. Vlakna nisu samo odlični saveznici protiv zatvora i pomoćnici digestivnog trakta. Istraživanja su pokazala da ona mogu sprečiti nastanak kamena u žučnoj kesi, karcinom debelog creva, ali i rak dojke, naročito kod žena u menopauzi.

Budući da usporavaju apsorciju šećera, vlakna su obavezna i na trpezi dijabetičara, ali i onih kojima je dijagnostikovano predijabetesno stanje.

U 100 g kuvane kinoe ima 2,8 g vlakana, dok u istoj količini heljde ima svega 0,1 g manje. Međutim, ako heljdu konzumirate s kefirom, ona će efikasnije sniziti nivo šećera u krvi nego kinoa, od koje svakako ima niži glikemijski indeks. Napitak možete pripremiti tako što ćete dve kašike mlevene heljde preliti sa 500 ml kefira i ostaviti preko noći. Sutradan ga možete konzumirati između obroka.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!