Start Zanimljivosti Hidratacija organizma: 7 najidealnijih namirnica za leto

Hidratacija organizma: 7 najidealnijih namirnica za leto

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hidratacija je vrlo važna, pa čak i za miran san leti. Da biste povećali unos tečnosti u organizam potrebno je da jedete što više hrane poput krastavaca, jagoda, lubenica, da ne biste zbog dehidriranosti dobili galavobolje ili postali tromi.

Još je jedan dobar razlog da “jedete vodu”. Naime, istraživanja su pokazala da unos namirnica, koje su pune tečnosti, može da vas učini sitim i sa sasvim malo kalorija. Predstavljamo vam 7 namirnica za leto, koje su vrlo važne za hidrataciju.

Krastavci
Možemo i pretpostaviti da su oni predvodnici liste kada je hrana za leto u pitanju, jer imaju 95 odsto vode. Šolja kolutića krastavaca može utaliti žeđ kao i čaša vode. Sa krastavcima unosimo i vlakna, ali i vitamin C (oko 6 odsto preporučenog dnevnog unosa po čaši). Ne trebate se ograničavati samo na sveže krastavce. Kombinujte ih sa salatama, pohujte, ubacite u umake, supe, …

Zelene salate
Sve vrste “lisnatih salata” su idealne u vrelim danima. Dve šolje salate sadrže 15-tak kalorija, a čak više od 90 odsto vode. Donose nam i hranjive sastojke; vitamin C, vlakna, beta karorten, koji je važan za kožu i vid. Preporučujemo da tokom dana pravite zelenu salatu sa malo morske soli i limuna ili da je kombinujete sa par komadića rashlađenog sira – prava hrana za leto.

Tikvice
Iako imaju nešto manje vode od krastavaca, sadrže mnogo više vitamina i minerala, poesbno vitamina C, kalijuma, kalcijuma, selena. Gorke materije u tikvicama su važne, jer jačaju jetru, podstiču rad creva, pomažu prilikom detoksikacije. A koru ne bi trebalo ljuštiti prilikom pripremanja, jer sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida.

Jagode
Omiljena prolećna voćkica ima više vitamina C od svog bobičavog voća, ali i folata i vitamina B, važnih za rast novih ćelija. Oko 91 odsto jagode je voda – uviđate koliko su važne za hidrataciju. Jedite ih sveže, ali i kombinujte u voćnim ili salatama sa zelenišem. Odlične su i u smoothie napicima. (Jedan recept pronađite u tekstu Lubenica i jagode – leto u čaši).

Lubenica
Čini je 92 odsto vode, dobar je izvor vitamina C, a ona crvena boja ukazuje da ima likopen, antioksidant, koji potpomaže u zaštiti od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Jedite što više ovih voćkica (pazite da kupujete prirodne ili organske od proverenih proizvođača).

Papaja
Sa 88 odsto vode, ova voćkica vas sigurno drži hidriranim tokom dana. Jedna šolja papaje donosi 3 grama vlakana sa 55 kalorija.

Jogurt
Obični jogurt ima od 85 do 88 odsto vode (zanimljivo je da u masnijim jogurtima ima više vode). Sa njim unosite i kalcijum i vitamine grupe B. Kada kupujete jogurt birajte one sa aktivnim bakterijskim kulturama.

Izvor: Lifepressmagazin.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here