Start Zanimljivosti Hranom protiv stresa

Hranom protiv stresa

protiv_stresa

Stres je postao trend i gotovo da nema dana kada možete da ga izbegnete. Da biste se opustili i osećali se dobro, važno je i kako se hranite.

Pored meditacije, fizičke aktivnosti i drugih stvari koje vam mogu otkloniti stres i opustiti vas, jako je bitno i koje namirnice unosite u svoj organizam.

Ako jedete hranu punu šećera, to će povisiti vaš nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi sprečava naše nadbubrežne žlezde da kontrolišu stres i stoga je vrlo važno šta jedete.

Slatki krompir je, na primer, pun triptofana, esencijalne amino kiseline koja se u organizmu metaboliše u serotonin. Serotonin je zapravo hormon dobrog raspoloženja i sreće. Slatki krompir je takođe pun beta karotena koji nam ojačava imunitet kao i vlakana koji nam regulišu nivo šećera u krvi.

Špargla je čudnovata povrćka koja je bogata vitaminom B6 i folnom kiselinom koji se u ogranizmu metabolišu u dopamin. Dopamin je supstanca koja se ponaša kao prirodni relaksant i opušta naš mozak. Obe ove supstance su od višestruke važnosti za naš imuni i nervni sistem.

Crni pasulj je bogat magnezijumom i drugim mineralima koji pomažu našim mišićima da se opuste a isto tako i spuštaju krvni pritisak. Ako ne unosite dovoljno magnezijuma imaćete glavobolje i grčeve u mišićima, zato ne izbegavajte ovu namirnicu. Crni pasulj je bogat i vlaknima i proteinima koji regulišu nivo šećera u krvi.

Još jedan sjajan izbor kada je hrana koja reguliše stres u pitanju, je koštunjavo voće. Koštunjavo voće a naročito lešnik i badem, je bogato omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju nivo stres hormona koji se naziva kortizol. Ono je takođe bogato i vitaminom B koji telo metaboliše u serotonin. Pored ovih namirnica ne zaboravite i na jogurt i žitarice koje takođe igraju važnu ulogu u otklanjanju stresa.

Izvor: kodren.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!