Start Zanimljivosti I čokolada je na listi: Top 15 najzdravijih namirnica na svetu

I čokolada je na listi: Top 15 najzdravijih namirnica na svetu

O vrednosti i lekovitosti pojedinih namirnica koje mnogo volimo i skoro pa svakodnevno jedemo, često i ne razmišljamo niti tome pridajemo poseban značaj. Određene namirnice su bogat izvor vitamina i minerala, a mnoge od njih nalaze se na listi najjeftinijih i uvek dostupnih namirnica.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Pogledajte u nastavku koje su to namirnice, kao i zašto se nalaze na listi 15 najzdravijih namirnica na svetu. Ljubitelje slatkiša obradovaće podatak da se čak i čokolada nalazi na njoj.

1. Limun

Jedan limun sadrži mnogo više od preporučene dnevne doze vitamina C, koji pomaže organizmu u borbi protiv upala, jača kosti i održava zdrav nivo holesterola. Citrusni flavonoidi u limunu mogu sprečiti razvoj ćelija raka.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

2. Jabuke

Jabuke su odličan izvor antioksidanasa i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Američko istraživanje pokazalo je da su žene starije dobi, koje su svakodnevno jele jabuke, za samo šest meseci smanjile nivo lošeg holesterola za 23 odsto.

3. Borovnice

Vlakna, antioksidansi i fitonutrijenti u ovom bobičastom voću dobri su za smanjenje hipertenzije, očuvanje telesne težine, a sprečavaju i nastanak novih masnih ćelija.

Pogledajte OVDE koje se još namirnice nalaze na listi najzdravijih na svetu…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!