Start Deserti Italijanska kuhinja: Tiramisu – savršena poslastica

Italijanska kuhinja: Tiramisu – savršena poslastica

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
Krem
4 žumanca
120 g šećera u prahu
500 g maskarpone sira
100 ml amareto likera
250 g slatke pavlake
Kafa
350 ml vode
2 pune kašičice mlevene kafe
Još
48 kom. piškota (2 veća pakovanja)
2 kašike kašike gorkog kakaoa

Priprema:
Kafa
1. Skuvati kafu i ostaviti da se ohladi. (Sipati vodu u lonče za kafu i sačekati da voda dobro zavri. Zatim, odasuti 50-ak ml vrele vode, dodati kafu u lonče i promešati. Vratiti na vatru i sačekati da provri, skloniti i naliti odasutom vodom, pa promešati. Ponovo vratiti na vatru da blago zavri.)
2. Ohlađenu kafu zatim procediti kroz duplu gazu ili gustu mrežastu cediljku.
Krem
1. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu i kuvati u posudi nad parom 15-ak minuta sve vreme mešajući, tj. dok masa ne postane gusta (kao kod fila za Reform tortu). Skuvan fil skloniti sa vatre i ohladiti.
2. Slatku pavlaku umutiti do one gustine da se formiraju mekani vrhovi kada se viljuške miksera izvuku iz mase.
3. Maskarpone fino promešati kako bi se dobila lepa, kremasta masa a zatim u to sipati liker, pa ponovo promešati.
4. Dodati umućenu slatku pavlaku i laganim mešanjem ujednačiti smesu.
5. Tako pripremljenoj masi dodati prohlađena žumanca i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Po dnu prethodno ohlađene čaše ili druge desertne posude naneti sloj krema, a zatim piškote umočene u proceđenu kafu. Piškote premazati kremom, naneti nov red natopljenih piškota a zatim krem.
2. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i pred serviranje bogato posutu kakaom.

Savet: Ukoliko tiramisu pripremate u jednoj posudi, za ovu količinu namirnica dovoljna je posuda dimenzija 23x20x8cm, prethodno ohlađena u frižideru. Piškote natopljene u kafi poređati po dnu, pa premazati kremom. Postupak ponavljati dok se ne utroše piškote i krem (3-4 sloja piškota). Pripremljeni desert ohladiti u frižideru (najmanje 8 sati, a preporučljivo 24 časa). Pred serviranje posuti kakaom. Obavezno služiti dobro rashlađeno.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!