Start Deserti Ostalo Iz bakine sveske s receptima – keks na mašinu

Iz bakine sveske s receptima – keks na mašinu

Keks na mašinu
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 30 min
  • mirovanje 10 h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

250 g oštrog brašna
250 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil-šećer
150 g šećera
125 g margarina
125 g masti
2 jajeta
½ limuna (korica)

Priprema:

1. Brašno prosejati, dodati šećer, vanil-šećer, koru limuna i prašak za pecivo pa promešati sastojke.
2. Dodati margarin iseckan na listiće i mast, pa sjediniti dlanovima tako da se dobije mrvičasta struktura.
3. Nastaviti sa mešenjem uz postepeno dodavanje jaja, sve dok se testo dobro ne poveže i postane glatko.
4. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti u frižideru preko noći.
5. Podeliti testo na više jufki, pa stavljati u mašinu sa željenim nastavkom za oblik keksa (dužinu odrediti prema ukusu i potrebi).
6. Modelovane kolače ređati u pleh obložen papirom za pečenje vodeći računa o razmaku jer će keksi tokom pečenja malo narasti.
7. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC desetak minuta (voditi računa da keksići ne promene boju).
8. Izvaditi iz pećnice i tople kekse valjati u prah-šećer ili kada se prohlade umočiti u rastopljenu čokoladu.
9. Čuvati u metalnoj ili drugoj posudi sa hermetičkim zatvaračem.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!