Start Deserti Izvrsna kremasta torta

Izvrsna kremasta torta

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana

Sastojci:
Za piškotu:
4 jajeta
125 g šećera
50 g gustina
50 g brašna
4 kašike mlevenih oraha
Za čokoladni krem:
6 dl mleka
50 g griza
75 g šećera
1 vanil–šećer
200 g čokolade za kuvanje
200 g maskarpone sira
Za beli krem:
3 dl mleka
2 dl vode
60 g brašna
30 g gustina
30 g mleka u prahu
200 g margarina
150 g šećera u prahu
1 vanil– šećer
Za glazuru:
2 dl slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
2 kašike margarina

Priprema:
Piškota:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i 75 g šećera.
3. Sjediniti šam od belanaca i umućena žumanca pa dodati brašno, gustin i mlevene orahe. Sastojke dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa.
4. Okrugao kalup za torte obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12 min.
Čokoladni krem:
1. U manjoj šerpi sjediniti mleko, šećer i vanil– šećer te ostaviti da proključa.
2. Skloniti sa ringle, dodati griz i dobro izmešati da ne ostanu grudve.
3. Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije željena gustina.
4. U topao krem dodati izlomljenu čokoladu i otopiti uz neprestano mešanje. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
5. Na kraju dodati maskarpone sir i dobro izmešati.
Beli krem:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mleko i vodu, dodati brašno, gustin i mleko u prahu pa dobro izmešati da ne ostane grudvica.
2. Presuti u šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanil– šećerom pa dodati u ohlađeni krem i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup i preliti je filom od čokolade. Fil poravnati i ostaviti da se stegne.
2. Preko stegnutog fila od čokolade naneti beli fil.
3. Posebno pripremiti glazuru: zagrejati slatku pavlaku do tačke ključanja, skloniti sa ringle pa dodati u nju izlomljenu čokoladu i margarin. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
4. Filovanu tortu preliti glazurom od čokolade i dekorisati po želji.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!