Start Dijabetes Jela za dijabetičare: Lazanje – carstvo dobrog ukusa

Jela za dijabetičare: Lazanje – carstvo dobrog ukusa

Šareni zalogaji

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 300 g kora za lazanje, po mogućstvu integralne
– 1 veći plavi patlidžan
– 200 g paradajza
– 100 g kukuruza šećerca iz konzerve
– 250 g brokolija
– 1 veća šargarepa, narendana
– 100 g kiselog mleka
– 30 g maslinovog ulja
– 30 g parmezana
– 100 g mleka s manjim procentom mlečne masti
– malo bibera i soli
– peršunov list

Priprema
Plavi patlidžan oljuštiti, iseći na kriške, posoliti i ostaviti da stoji pola sata, dok ne otpusti gorčinu. Paradajz oljuštiti i iseći na ploškice srednje debljine. Brokoli lagano izblanširati i iscepkati na cvetiće. Šargarepu narendati. Kore za lazanje obavezno nakratko izblanširati, da testo ne bude tvrdo i krto, a opet ni previše meko. U nauljeni pleh ređati kore, red plavog patlidžana, pa paradajz, onda opet kore, premazati maslinovim uljem, pa staviti kukuruz šećerac, brokoli i narendanu šargarepu. Postupak ponoviti ovim redom, dok se ne potroši sav materijal. Završiti korama. Kore premazati maslinovim uljem i preliti kremastom mešavinom mleka, kiselog mleka i bibera. Peći u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta. Pred kraj pečenja posuti parmezanom i sitno seckanim peršunovim listom.

Nutritivne vrednosti po porciji (120 g): 289 kalorija, 4,3 g masti, 22 g ugljenih hidrata

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!