Start Dijabetes Jela za dijabetičare: Lazanje – carstvo dobrog ukusa

Jela za dijabetičare: Lazanje – carstvo dobrog ukusa

Harmonija povrća i mesa

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 300 g kora za lazanje, po mogućstvu integralne
– 300 g paradajza
– 1 veća šargarepa, narendana
– 100 g mesnate dimljene slaninice
– 250 g pilećeg belog mesa
– 100 g kiselog mleka
– 100 g mocarele
– 100 g mleka sa manjim procentom mlečne masti
– desetak crnih maslina
– malo bibera i soli
– peršunov list

Priprema
Slaninicu iseckati na sitno, pa je u teflonskom tiganju ispeći da bude hrskava. Staviti je na papir da se ocedi, a malo masnoće koju je pustila ostaviti za podmazivanje pleha i mazanje lazanja. Belo meso iseći na kockice i obariti u slanoj vodi u koju je dodato mirisno začinsko bilje. Kore za lazanje obavezno nakratko izblanširati, da testo ne bude tvrdo i krto, a ni previše meko. Masnoćom od slaninice podmazati pleh za pečenje, pa ređati kore, paradajz, belo meso, slaninicu i na komadiće iscepkanu mocarelu. Ređati namirnice dok se ne potroše, na vrh staviti kore, pa kremasti sos od mleka i kiselog mleka, a preko toga rasporediti masline, malo bibera, so i sitno seckan peršunov list. Peći u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta, ili dok ne porumeni.

Nutritivne vrednosti po porciji (120 g): 337,5 kalorija, 7,25 g masti, 20 g ugljenih hidrata

Više recepata možete pronaći u novom broju časopisa “Dijabetes”

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!