Start Trikovi i saveti Još jedan način za šaranje uskršnjih jaja – mramorna jaja

    Još jedan način za šaranje uskršnjih jaja – mramorna jaja

    Foto: Bakina Kujna

    Sastojci:

    10 jaja
    50 ml lepka za drvo
    (koji tokom sušenja postaje bezbojan)
    ⅓ crvene tempere
    ⅓ zelene tempere
    ⅓ plave tempere
    ½ bele tempere
    1 kašika masti
    najlon rukavice

    Priprema:

    1. Jaja potopiti u šerpu sa hladnom vodom pa ih kuvati dok ne proključaju. Sniziti temperaturu i nastaviti kuvanje još 15 min. Potom jaja izvaditi i ostaviti da se ohlade.
    2. Pripremiti četiri manje posude pa u svaku sipati malo lepka za drvo. Potom u svaku dodati po jednu boju tempere i promešati.
    3. Na ruke navući najlon rukavice, pa svako jaje rukama najpre išarati belom temperom. Zatim, uzimati jedno po jedno jaje i nanositi na podlogu drugu pripremljenu nijansu željene boje. Kada se menja boja, prethodno je potrebno oprati rukavice.
    4. Dekorisana jaja ostaviti na suvom i hladnom mestu da se osuše. Potom ih premazati masnom krpom i složiti u korpicu ili stalak za uskršnja jaja.

    Savet: Ovako dekorisana jaja čvršća su od onih bojenih u drugoj tehnici.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!