Start Kuhinje sveta Junetina Stroganov – možda najpoznatiji ruski klasik

Junetina Stroganov – možda najpoznatiji ruski klasik

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 65 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

½ kg bifteka
250 g pečurki
300 ml bujona
1 glavica crnog luka
1 kafena kašičica senfa
2 kisela krastavca
180 g kisele pavlake
40 g putera
50 ml ulja
brašno
so, biber

Priprema:

1. Biftek iseći na žilijen (tračice), posoliti i uvaljati u brašno (višak otresti).
2. Pečurke očistiti i iseći na četvrtine ili osmine ako su krupne.
3. Crni luk očistiti i sitno iseći. Kisele krastavce izrendati i ocediti od viška tečnosti.
4. U ugrejanom ulju sa puterom propržiti meso uvaljano u brašno. Sačekati da meso fino porumeni sa svih strana, uz povremeno okretanje, pa izvaditi sa strane.
5. U istom tiganju i preostaloj masnoći propržiti crni luk da postane mekan i proziran.
6. Dodati pečurke i kratko propržiti.
7. Zatim, dodati kisele krastavce, senf, biber i prethodno isprženo meso. Promešati i dodati bujon.
8. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se tečnost ne redukuje, uz redovno mešanje a na kraju dodati kiselu pavlaku i sve sjediniti.
9. Poslužiti dok je toplo uz lepinju, pirinač ili pire krompir.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!