Start Trikovi i saveti Kako da vam testo uvek uspe + recept

    Kako da vam testo uvek uspe + recept

    grcki hleb

    • 2 ½ h
    • 4-6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    520 g brašna
    10 g soli
    400 ml tople vode
    12-15 g svežeg kvasca
    10 g šećera
    15 ml ulja

    Da li vam se dopada recept?

    Priprema:

    1. U 250 ml tople vode dodati kvasac i šećer, pomešati i ostaviti da kvasac zapeni.
    2. U vanglicu dodati prosejano 500 g brašna i so, pa promešati sastojke. U tako pripremljenu mešavinu dodati pripremljen kvasac i u par pokreta sjediniti masu, koliko dozvoli. Zatim, dodati ostatak tople vode i zamesiti testo velikim pokretima tj. smesu zahvatati do dna posude i podizati je ka sebi što je više moguće.
    3. Ukloniti višak testa sa šake i prstiju, navlažiti šaku (kako se dalje masa ne bi lepila) i oblikovati jufku.
    4. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste tj. da duplira volumen.
    5. Nakon toga, na blago pobrašnjavljenu površinu (15 g brašna) preručiti testo, zahvatajući jufku samo sa jedne strane dok se ostatak slobodno preliva na radnu površinu.
    6. Ostatkom brašna posuti preručeno testo i iz 4-5 pokreta zamesiti i oblikovati jufku.
    7. Pripemljeno testo odmah staviti u blago pouljenu tepsiju, pokriti pamučnom krpom i ostaviti da naraste.
    8. Za to vreme ugrejati pećnicu na 220°C.
    9. Naraslo testo, po površini, zarezati nožem na par mesta i staviti da se peče. Nakon dvadeset minuta pečenja smanjiti temperaturu na 200°C i nastaviti sa pečenjem još 20 minuta, sve dok hleb ne poprimi finu braonzlatnu boju sa svih strana.
    10. Ispečen hleb izvaditi iz tepsije i ostaviti da se prohladi na rešetkastoj površini za hlađenje.

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!