Start Zanimljivosti O namirnicama Kako ishrana u toku posta utiče na organizam

Kako ishrana u toku posta utiče na organizam

Ishrana u toku posta
Foto: Guliver/Thinkstock

Odricanje u ishrani uoči Vaskrsa pozitivno se odražava na zdravlje. Ovo je period kada organizam možete da pročistite od svih toksina, sakupljenih unosom kalorične hrane. Ako čovek ima želju i volju da poštuje dane posta, biće u prilici da svoj organizam obraduje na više načina, a život učini zdravijim, lagodnijim i opuštenijim. Jer, osim duhovnog značaja, svrha posta je i da pročisti organizam od svih toksina, sakupljenih unošenjem teške kalorične hrane.

Postom se uglavnom menja celokupni sistem ishrane, s obzirom na to da su najviše zastupljene namirnice bogate celuloznim vlaknima. Bez hleba, voća i povrća, posna trpeza je nezamisliva. Nije važno da li je termički obrađeno ili ne. Celulozna vlakna su važna jer bubrenjem izazivaju peristaltiku creva i skupljaju toksične materije koje se stvaraju danonoćno. Takođe, sprečavaju opstipaciju creva, utiču na snižavanje krvnog pritiska, holesterola, triglicerida, ali i na bolji rad žučnih puteva – objašnjava nutricionista Svetlana Ćulibrk-Pribaković.
Riba i maslinovo ulje, takođe su važan deo posne ishrane. Riba je dobra alternativa za one koji ne mogu bez mesa. Veoma je zdrava i smatra se univerzalnom namirnicom, jer sadrži belančevine visoke biološke vrednosti, obilje minerala i vitamina, a vrlo malo masti. Koliko je riba hranljiva zavisi od vrste i starosti. Po pravilu treba jesti mlađu ribu jer ima više belančevina, dok starija obiluje mastima – kaže Ćulibrk-Pribaković.
Kalorična vrednost ribljeg mesa zavisi od procentualnog sadržaja masti, a razlikuje se zavisno od vrste. Tako meso oslića ima 0,5, a jegulje čak 21% masti. Po kaloričnoj vrednosti riba je približno jednaka govedini.
Bogatstvo belančevinama je takođe nešto što izdvaja riblje meso. Tunjevina sadrži 25 odsto belančevina, što je mali procenat u odnosu na sušenu ribu. Među sušenom ribom prednjači bakalar, koji poseduje čak 80 odsto proteina, što ga generalno svrstava u malu grupu namirnica sa ovako visokim procentom belančevina. Belančevine ribljeg porekla su izvanredne biološke vrednosti, dobrog sastava aminokiselina i visokog stepena iskoristivosti (čak do 80 odsto), što omogućava stvaranje novih i regeneraciju istrošenih ćelija u organizmu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!