Start Kako napraviti Kako napraviti prelepe jestive ukrase za jelku i u dom uneti više...

Kako napraviti prelepe jestive ukrase za jelku i u dom uneti više radosti

Keksići od đumbira
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 24 sata
  • 10 osoba
  • Srednje zahtevno

Sastojci:

Testo
2 kašičice đumbira
1 kašičica cimeta
½ kašičice mlevenog karanfilića
1 limun (kora)
¼ kašičice soli
¼ kašičice sode-bikarbone
405 g belog brašna
405 g ražanog brašna
275 g demerera šećera
113 g putera
180 ml malteksa
2 supene kašike ruma
300 ml mleka
Dekoracija
750 g šećera u prahu
3 belancata
½ limuna (sok)
prehrambena boja

Priprema:

1. Šećer, malteks i puter rastopiti na umerenoj temperaturi i kuvati dok zavri (oko deset minuta).
2. Dodati mleko i smanjiti temperaturu, pa kuvati uz povremeno mešanje dok se šećer u potpunosti ne istopi i smesa sjedini. Zatim, dodati rum.
3. U prosejano i dobro promešano brašno dodati đumbir, cimet, karanfilić, koru limuna, so i sodu-bikarbonu. Sve dobro sjediniti.
4. Zatim, vruće (tečne) sastojke dodati u brašno i promešati varjačom. Dalje, testo mesiti još oko pet minuta da se potpuno sjedine svi sastojci.
5. Pripremljeno testo ostaviti da se prohladi pa podeliti na dva dela. Polovina se može koristiti za izradu kućice. Zatim, testo umotati u najlon-foliju i pritisnuti da se rastanji. Ostaviti u frižideru oko 4 sata (najbolje preko noći).

Nastavak objašnjenja pripreme pogledajte na sledećoj strani…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!