Start Kako napraviti Kako napraviti savršeni karamel?

Kako napraviti savršeni karamel?

Karamel je najbolje pripremati u dubljem tiganju, a za mešanje najbolje je koristiti silikonsku varjaču.
Postoje dve vrste karamela: “vlažni” kod kojeg se šećer otapa u vodi, zatim zagreva i “suvi” kod kojeg se šećer kuva dok smesa ne postane tečna.

ThinkStock
ThinkStock

Sastojci:
– kristal šećer
– slatka pavlaka
– voda
– maslac

Priprema:
U dublji tiganj (poželjno je da ima svetlo dno) staviti šećer i zagrejati. Rubovi će ubrzo poprimiti žuto-smeđu boju i tada te delove treba polako varjačom povlačiti prema sredini posude. Mešati, ali ne neprestano. Paziti da ne zagori i da se ne zapeče jer tada će dobiti nepoželjan ukus koji se više ne može popraviti.
Savršeni karamel bi trebalo kuvati dok ne postane crvenkasto-smeđe boje i prestati sa zagrevanjem u trenutku kada se počne dimiti. I miris mora biti odgovarajući, ugodan, sladak. U tako pripremljeni karamel, može se dodati maslac ili pavlaka (ili oboje), sve zaviti od toga za šta će se karamel koristiti. Prilikom dodavanja, sastojci moraju biti sobne temperature jer bi karamel mogao prskati.
Kod karamel preliva promere su sledeće: ista količina slatke pavlake kao i šećera – npr. 200g šećera i 200ml pavlake, a na tu količinu dodaje se 40 g maslaca (odnosno pet puta manje u odnosu na šećer ili mleko).

ThinkStock
ThinkStock

Vreo i topao karamel kašičicom možete oblikovati na posebnom papiru za pečenje kako želite. Oblikovani karamel ostavite da se ohladi i stvrdne, a zatim ga ređajte po kolačima.

Izvor: gastro.hr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!