Start Zanimljivosti O namirnicama Kako ove namirnice utiču na organizam?

Kako ove namirnice utiču na organizam?

Mladi sirovi spanać
Foto: Guliver/Thinkstock
List spanaća sadrži supstance koje jačaju sluzokožu i pospešuju rad žuči i creva. Minerali, kojima ovo povrće obiluje, utiču na blistav i zdrav ten. Ukoliko nakon blanširanja spanać prelijete hladnom vodom, osim što ćete sačuvati tamnozelenu boju lista, snizićete nivo nitrata za oko 70%.
Rotkvice
Foto: Guliver/Thinkstock
Rotkvice pospešuju raspoloženje i oporavljaju organizam izbacivanjem toksina. Ova namirnica je najbolji saveznik za detoksikaciju i eliminisanje otrova iz organizma. Vitamini A i C, kao i etarska ulja štite od gripa i imaju antibiotičko dejstvo. Ukoliko ih kombinijete sa zelenom salatom, preporuka je da salatu prelijete a zatim dodate rotkvice, kako ne bi izgubile na hrskavosti i prepoznatljivoj boji.
Zelena salata
Foto: Guliver/Thinkstock
Zelena salata sadrži oko 50% vitamina B1, B2, B6, C i K samo u spoljnim listovima. Za najbolji prirodni lek protiv stresa smatra se lactucerol, kojim se ova biljka može pohvaliti. Neophodno je znati da se nitrati mogu naći kako u korenu i debelim (belim) delovima stabljike, tako i u vrhovima listova, i zbog toga nije preporučljivo koristiti navedene delove ove biljke.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

Please enter your comment!
Please enter your name here