Start Zimnica Kako se pravi – slatko od višanja

Kako se pravi – slatko od višanja

Slatko od višanja
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 24 h
  • 2 tegle
  • Lako

Sastojci:

1 kg očišćenih višanja
(bez koštica)
1 kg šećera
200 ml vode

Priprema:

1. Očišćeno voće staviti u veću šerpu i svaki sloj voća posuti šećerom (najbolje je da voće bude posloženo u jednom sloju ali nije neophodno). Prekriti i ostaviti preko noći, da višnje otpuste sok.
2. Sutradan, dodati vodu (naročito ako je voće slabo pustilo tečnost), pa voće prokuvati na jakoj temperaturi. Kada provri nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi, povremeno protresti šerpu i redovno skidati penu s vrha. Kuvati dok se ne dobije malo ređa gustina meda (oko sat vremena).
3. Skloniti sa vatre, prekriti mokrom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Čiste tegle puniti slatkim od višanja, zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!