Start Zanimljivosti Kako ukloniti neugodan zadah od belog luka?

Kako ukloniti neugodan zadah od belog luka?

Foto: Freedigitalphoto.net
Foto: Freedigitalphoto.net

Mnoge tradicionalne kuhinje uživaju u aromi belog luka koji se koristi u spremanju brojnih jela. Osim specifičnog ukusa i mirisa koje daje specijalitetima, beli luk je izuzetno bogat sastojcima koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antioksidansno dejstvo.

Pored koristi u gastronomiji, dokazano je kako sastojci belog luka imaju blagotvorno delovanje na ljudsko zdravlje, a sudeći prema nekim od novijih istraživanja, beli je luk odličan saveznik u borbi protiv pojave raka.

Ipak, pored svih njegovih pozitivnih strana, beli luk ima i jednu negativnu – nakon konzumiranja uzrokuje neugodan zadah.

Pranje zuba i žvakaće gume mogu pomoći, a u nastavku pročitajte još nekoliko prirodnih saveta o tome kako se rešiti neugodnog zadaha nakon konzumiranja belog luka.

Senf
Kako biste neutralisali neugodan zadah nakon jedenja belog luka,  kašičicu senfa držite oko minutu u ustima pre nego što ga progutate.

Limunada, čaj i mleko
U borbi protiv neugodnog zadaha će pomoći limunada, čaj i mleko. Jedna od studija je pokazala kako pijenje mleka pre i tokom konzumiranja belog luka pomaže u neutralizaciji neugodnog zadaha. Mogu pomoći i želeni čaj ili čaj od mente koji sadrži polifenole koji redukuju sulfatne komponente koje nastaju razgradnjom belog luka.

Aromatični začini
Peršun i sveža metvica su najbolji. Iz tog se razloga preporučuje žvakanje svežeg peršuna nakon konzumiranja belog luka.

Zrna kafe
Žvakanje nekoliko zrna kafe pomaže u redukciji neugodnog zadaha.

Limun
Limun je izuzetno efektan u borbi protiv mirisa belog luka jer ima antibakterijska svojstva koja ubijaju bacile. Cuclanje limuna takođe može pomoći da se rešite zadaha, a pranje ruku limunovim sokom otklanja neugodan miris prstiju.

Izvor: Klix.ba

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!